Lieve Blancquaert: "Ik wil het verhaal vertellen van vrouwen in oorlog"
26 March 2016 - De Panne - Bron: Gemeente De Panne
Op 30 april 2016 geeft fotografe Lieve Blancquaert, één van de ambassadrices van ‘De ZIJkant van de oorlog’, een exclusieve lezing over meisjes, vrouwen en moeders die een strijd voeren in de oorlogen van vandaag.

LIEVE, WAAROM HEB JE TOEGEZEGD OM AMBASSADRICE TE WORDEN VAN DIT PROJECT?

Omdat ik vind dat de betekenis van vrouwen in de oorlog onderkend wordt. Ook vandaag, overal waar er oorlog heerst, zie je dat terugkomen. Zowel vrouwen als kinderen zijn vaak de grootste slachtoffers. Bovendien worden ze zelfs meer dan eens ingezet als wapen ten tijde van oorlog. Het onrecht dat hen aangedaan wordt, raakt en ergert me enorm. Om dat onrecht tegen te gaan, is het belangrijk om de link te blijven maken naar vandaag. Ook vandaag zijn we in oorlog, zij het op een andere manier en ik wil het verhaal vertellen van vrouwen in oorlog. Het was niet zozeer WO I die me bezighield, maar door er verschillende boeken over te lezen, is de rol van de vrouw in die oorlog me wel opgevallen. Het is daar dat de emancipatie is ontstaan. Oorlog is gruwelijk, maar het zet wel een noodzakelijk iets in gang.

WIE ZIJN VOOR JOU STERKE VROUWEN?

Oh dat is een moeilijke… Voor mij zijn het niet altijd de bekende vrouwen die de sterke vrouwen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de Pakistaanse Malala die door wat er haar overkomen is, bekend is geworden en uiteindelijk veel kansen krijgt. Het is natuurlijk heel erg wat er met haar gebeurd is, maar zij is maar één van de zovelen. Ik vind het spijtig hoe we er hier in Europa mee omgaan. Zij krijgt een Nobelprijs, maar alle andere meisjes die naar hier willen komen, worden teruggestuurd. Voor mij is elke vrouw die haar kinderen en zichzelf probeert te redden een sterke vrouw. De vrouw die niet opgeeft en blijft vechten tegen alle mogelijke beperkingen die ze opgelegd krijgt, omdat ze een vrouw is. Wij hebben geluk, omdat we toevallig hier wonen, maar als je het wereldwijd bekijkt, staan we nergens. Dat is verontrustend! Evenals het feit dat we ons hier niet bewust van zijn.

HOE WIL JE DE AVOND BIJ ONS IN DE PANNE INVULLEN?

Er liggen heel wat verhalen op mijn pad, waar ik er een aantal van zou willen uitpikken. Verhalen uit verschillende plaatsen van de wereld, die ik tot bij onze voordeur wil brengen. Ik wil op 30 april met het publiek een debat aangaan, mijn visie aftoetsen en hen bevragen. Ben ik volgens hen fout? Wat denken zij? Misschien zijn we nu al volop in WO III en vindt er binnen 100 jaar wel een herdenking plaats. Zo breed als nu ging een oorlog nog nooit eerder. Door Mount Olympus van Jan Fabre te zien, kwam ik tot de gedachte dat hoe we vandaag met elkaar omgaan, niet zo zeer verschilt van de Griekse tragedies. We zijn nog niets veranderd.

We maken dan wel toeristische uitstappen naar het heelal, maar we zijn nog steeds niet dichter naar elkaar toe geëvolueerd. Het is heel bevreemdend om dat te ontdekken.

‘KONINGIN ELISABETH’ MET LEZING VAN LIEVE BLANCQUAERT
Zaterdag 30 april 2016 - 20.00u
Gemeentehuis De Panne
Tickets in voorverkoop: € 5 p.p. bij Toerisme De Panne