Wandelingen Gidsenkring Westhoek
25 May 2016 - Koksijde - Bron: Gidsenkring Westhoek
De West-Vlaamse gidsenkring afdeling WESTHOEK omvat een groot werkingsgebied in de noordelijke Westhoek.

Leer uw streek kennen onder de leiding van erkende toeristische gidsen en neem eens deel aan hun seizoenwandelingen.

1.ZOMERWANDELING op ZONDAG 3 JULI 2016 - Koksijde-Bad, gezien door de ogen van de Zoeaven (3 km)

Toen de Frans-Afrikaanse troepen, de Zoeaven, tijdens de Eerste Wereldoorlog in Koksijde belandden, wat kregen zij dan te zien?

De aanleg van de Zeelaan in 1895, die Koksijde-Dorp met het strand verbond, betekende het begin van Koksijde-Bad als badplaats. Aan het kruispunt van de Zeelaan met de Koninklijke Baan werd het Chalet des Bains opgericht, indertijd een eenvoudig houten chalet. Vanaf 1904 reed er op de Zeelaan een paardentram, die de toeristen naar de badplaats bracht. In 1905 werd het Hotel Terlinck aan de Zeedijk geopend. In de buurt ontstonden de eerste villa's en handelshuizen.

De eerste vrijstaande villa's kwamen hoofdzakelijk vanaf 1910 tot stand in het zogeheten "Quartier sénégalais". Het aanlegplan van deze wijk dateert uit 1908. De eerste duinhuizen werden in cottagestijl opgetrokken en de meest markante woningen werden door architect Gaston Lejeune ontworpen. Verhalen doen de ronde dat de Zoeaven, toen zij tijdens de Eerste Wereldoorlog in de sector Nieuwpoort strijd leverden, in tenten en recent gebouwde villa's verbleven.

Na WO I kwam Koksijde als badplaats tot bloei waardoor het aantal vakantiewoningen in de "Quartier sénégalais" toenam, maar ook daarbuiten. Gaston Lejeune signeerde ook tijdens het Interbellum een groot aantal villa's. Zijn oeuvre vormt als het ware de ruggengraat van de architectuurgeschiedenis van Koksijde-Bad.

De "Quartier sénégalais" werd op 11/6 2001 als dorpsgezicht beschermd.
Gids: Tonia HAAN
 
Praktisch
  • De wandeling is gratis voor de leden; niet-leden betalen 2,50 euro.
  • Samenkomst: Gemeentehuis van Koksijde om 13u45
  • Start: 14u00
  • Einde: aan de cafetaria omstreeks 16u00
  • Melding deelname: friede.lox@telenet.be of 058/240244 
2.Muzikale Vredeswandeling in een oorlogslandschap op ZONDAG 4 SEPTEMBER 2016
 
Op stap met klanken, woorden, live-muziek en vooral westhoekbeleving.

Binnen dit domein vormt de geschiedenis een boeiende biotoop met de unieke natuur ; het kanaal dat nooit een schip zag, de vele relicten van Wereldoorlog I, het nieuwe instappunt ZUID met de unieke BLUFF-site vormen de kern van ons bezoek. Met muziek en poëzie trekken we door het landschap. Autoharp, gitaar en doedelzak raken onze gevoelige snaar! Ook jullie gids wordt er nog altijd stil van...

Westhoekgids Johan Mayeur en Muzikant Koen Raeymaekers.
 
Praktisch
  • De wandeling is gratis voor de leden; niet-leden betalen 2,50 euro.
  • Samenkomst: om 14u00 in de "kanaalzaal" van het Bezoekerscentrum, De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Ieper-Zillebeke; onthaal met koffie, een inleidend filmpje en een zangmoment.
  • Start: 14u30 - start wandeling met gids en onderweg komt Koen tevoorschijn met gitaar, harp, autoharp, tin whistle en doedelzak (een 5-tal unieke optredens)
  • Einde: ca 17u ofwel aan bezoekerscentrum ofwel aan cafétaria - met kans om chauffeurs naar Bezoekerscentrum te brengen
  • Melding deelname: friede.lox@telenet.be of 058/240244