Boekvoorstelling 'Flirten met Mars en Venus. Oorlog en prostitutie 1914-1918'
27 May 2016 - De Panne - Bron: Gemeente De Panne
‘Een oorlog deelt veel meer littekens uit dan eretekens. Niet alleen de soldaten aan het front maar ook de achtergebleven vrouwen vielen daarbij in de prijzen. Voor vele vrouwen werd prostitutie immers het enige wapen in een ongelijke strijd om te overleven. Zij waren geen ‘filles du régiment’ die de legerkonvooien vergezelden, maar meestal alleenstaande vrouwen die hun verantwoordelijkheid voor hun kroost opnamen en daartoe desnoods hun eer veil hadden. Ook al werd dit zelden of nooit door een soms hypocriete goegemeente als zelfopoffering beschouwd. Evenmin was dit de grootste zorg van de bezettende legers aan deze of gene zijde van het front. Om het moreel van de soldaat op te krikken werden ze getolereerd, om het besmettingsgevaar voor venerische ziekten, die de getalsterkte van het leger al te zeer aantastten, werden ze verguisd. Ook lang na de feiten werd over deze verbeten pijn nauwelijks of niet gesproken. Met deze tentoonstelling wil de gemeente De Panne de schandvlek in de slecht geheelde wonde van de oorlogsprostitutie voor eens en altijd wegsnijden.’

In opdracht van de dienst Cultuur schreef auteur Frank Becuwe het boek 'Flirten met Mars en Venus. Oorlog en prostitutie 1914-1918'. Frank Becuwe is als historicus sinds vele jaren via onder meer het erfgoedbureau M in O (Monument in Ontwikkeling) en het Mout- & Brouwhuis de Snoek actief in de erfgoedsector. Bij de ontwikkeling van erfgoedprojecten peilt hij in het bijzonder naar de immateriële verhalen die achter monumenten en landschappen schuilgaan. Over de Eerste Wereldoorlog, die zijn geboortestreek de Westhoek, voor altijd heeft getekend, publiceerde hij reeds: ‘Bier aan het IJzerfront. Het verhaal van de dorst in de Grote Oorlog’ (2009), ‘De Omloop van de Slagvelden. 1919: de meest heroïsche wielerwedstrijd ooit’ (2013) en ‘Bier! Een vloeibare oorlogsgeschiedenis’ (2014).

Patsy Sörensen is de bezielster en directrice van Payoke. Zij richtte Payoke op in 1987 en oorspronkelijk streed zij voor de rechten van prostituees in het Antwerpse Schipperskwartier. Vandaag de dag is Payoke een erkend opvang- en begeleidingscentrum voor slachtoffers van internationale mensenhandel. Patsy Sörensen slaagt erin voet te houden in België terwijl ze haar huidige en voormalige rollen van politica, hulpverlener, internationaal expert én lid van de Expertgroep Mensenhandel van de Europese Commissie combineert. Wereldwijd geniet ze erkenning als expert op het gebied van mensenhandel. Dit maakt dat ze frequent wordt uitgenodigd door buitenlandse overheden, het leger, de politie, start-up NGO's en andere instellingen, om inzicht te verschaffen in de vorm van technische kennis, voordrachten en opleidingen over maatregelen ter bestrijding van mensenhandel en de bescherming van slachtoffers.
  
Het college van burgemeester en schepenen van De Panne, de dienst Cultuur, auteur Frank Becuwe en uitgever Arnold Eloy van Mens & Cultuur Uitgevers hebben het genoegen u uit te nodigen op de voorstelling van het boek ‘Flirten met Mars en Venus. Oorlog en prostitutie 1914-1918’op zaterdag 11 juni 2016 om 10.30u in het gemeentehuis, Zeelaan 21, 8660 De Panne
 
Programma 
  •  Verwelkoming door de heer Christophe Delrive, schepen van Cultuur
  • Toelichting bij het boek door mevrouw Patsy Sörensen, politica, hulpverlener en directrice van Payoke
  • Muzikaal intermezzo door Rene Essel (mandoline/fluit) en Patrick Cardoen (accordeon)
  • Lezing door de heer Frank Becuwe, historicus en auteur van het boek
  • Officiële overhandiging van de eerste exemplaren van het boek en mogelijkheid tot het laten signeren van het boek door de auteur.
Gelieve uw aanwezigheid voor 8 juni te bevestigen bij de dienst Cultuur, Zeelaan 21, 8660 De Panne, t/ 058-42 97 53, f/ 058-42 16 17, cultuur@depanne.be
 
Het boek 'Flirten met Mars en Venus. Oorlog en prostitutie 1914-1918', een uitgave van Mens & Cultuur Uitgevers, telt 224 bladzijden, waaronder 16 kleurenpagina's en talrijke illustraties.

De verkoopprijs is 35 euro, maar ter gelegenheid van de boekvoorstelling is het boek verkrijgbaar aan de uitzonderlijke prijs van 30 euro.
Van 13 tot 30 juni blijft deze verkoopprijs bij de dienst Toerisme gelden voor de inwoners en tweede verblijvers van De Panne.