Tentoonstelling: Flirten met Mars en Venus. Oorlog en prostitutie 1914-1918
16 June 2016 - De Panne - Bron: Gemeente De Panne
Een oorlog deelt veel meer littekens uit dan eretekens. Niet alleen de soldaten aan het front maar ook de achtergebleven vrouwen vielen daarbij in de prijzen. Voor vele vrouwen werd prostitutie immers het enige wapen in een ongelijke strijd om te overleven. Zij waren geen ‘filles du régiment’ die de legerkonvooien vergezelden, maar meestal alleenstaande vrouwen die hun verantwoordelijkheid voor hun kroost opnamen en daartoe desnoods hun eer veil hadden. Ook al werd dit zelden of nooit door een soms hypocriete goegemeente als zelfopoffering beschouwd. Evenmin was dit de grootste zorg van de bezettende legers aan deze of gene zijde van het front. Om het moreel van de soldaat op te krikken werden ze getolereerd, om het besmettingsgevaar voor venerische ziekten, die de getalsterkte van het leger al te zeer aantastten, werden ze verguisd. Ook lang na de feiten werd over deze verbeten pijn nauwelijks of niet gesproken. Met deze tentoonstelling wil de gemeente De Panne de schandvlek in de slecht geheelde wonde van de oorlogsprostitutie voor eens en altijd wegsnijden.’

De tentoonstelling loopt van 2 juli tot en met 2 oktober 2016 in Villa Le Chalutier en is dagelijks te bezoeken van 14.00u tot 18.00u; gesloten op maandag en feestdagen.
 
De tentoonstelling kadert in het project 'De ZIJkant van de oorlog. Opmerkelijke vrouwen in het hart van WO I', een initiatief van de provincie West-Vlaanderen, Westtoer, Veurne, Diksmuide, Koekelare, De Panne en het Museum aan de IJzer, dat wordt gerealiseerd binnen het 'Impulsprogramma 100 jaar Groote Oorlog 2014' van Toerisme Vlaanderen.