Diorama krijgt tweede leven in Talbot House
21 June 2016 - Poperinge - Bron: Stad Poperinge
POPERINGE – In Talbot House is sinds kort een treinmaquette te zien als aanvulling op de permanente tentoonstelling. De maquette is een kopie van de Poperingse stationsomgeving van ’14-’18 en werd gebouwd naar aanleiding van de tentoonstelling Groote Beweging die vorig jaar liep in de Gasthuiskapel. Nu krijgt het diorama een vast plekje op de tweede verdieping van de Concert Hall.

De treinbaan is 6 meter lang en werd gebouwd door modelspoorclub MSC Pacific uit Wervik. Het is een waarheidsgetrouwe weergave van een aantal spoorscènes uit de periode 1914-1918.

Ruim 5000 bezoekers hebben het diorama gezien toen het opgesteld stond in de Gasthuiskapel als onderdeel van de tentoonstelling Groote Beweging. Veel bezoekers vroegen toen al wat er met de maquette zou gebeuren eens de tentoonstelling afliep.

Om te vermijden dat het diorama een stille dood zou sterven in een depot, werd gezocht naar een nieuw onderkomen. Talbot House stapte mee in dit verhaal. De bovenruimte van de Concert Hall bleek de ideale locatie om het diorama een plek te geven. Voor de bezoeker van Talbot House is het een unieke gelegenheid om ook het WO 1-spoorverhaal te ontdekken. Stad Poperinge en Talbot House vonden elkaar in dit concept en sloten een bruikleenovereenkomst af. Er werd geïnvesteerd in een nieuwe, stofvrije omkadering voor de maquette zodat de treinen nog lang kunnen blijven rijden en de treinbaan in beweging blijft. Het tekst- en beeldmateriaal uit de oorspronkelijke tentoonstelling werd in een gloednieuwe bezoekersgids gegoten. De gids is in een Nederlands- en Engelstalige versie verkrijgbaar bij Talbot House en de dienst voor toerisme voor 5 euro.

Aanvullend

In opdracht van het stadsbestuur bouwde Modelspoorclub Pacific een diorama dat het station van Poperinge weergeeft tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit station was vier jaar lang de logistieke draaischijf van het Britse leger achter het Westelijk front.

DE GESCHIEDENIS

Een tiental kilometer achter het front bevond zich de stad Poperinge. Deze stad beschikte over een goed uitgebouwd spoorwegemplacement, met rechtstreekse verbindingen naar Frankrijk. Deze spoorwegen zouden vier jaar lang de aanvoerlijnen worden van het Britse leger in West-Vlaanderen. Tegelijkertijd werd in en rond Poperinge een fijnmazig netwerk van spoorlijnen (normaalspoor, meterspoor en smalspoor) aangelegd, om het front te bevoorraden en om gewonden af te voeren. In oostelijke richting liepen de sporen verder naar Ieper, maar dit deel lag binnen schootsafstand van de Duitse artillerie, waardoor de treinen maar tot in Poperinge konden rijden. Vandaar de naam Poperinge Terminus.

DE MODELBAAN

Het diorama toont het spoorgebeuren in en rond Poperinge tijdens de Eerste Wereldoorlog. Verschillende verhalen komen samen in één setting. Het diorama is niet vast te pinnen op één bepaalde datum of locatie. De taferelen zijn de waarheidsgetrouwe weergave van meerdere spoor-gebonden activiteiten, op verschillende locaties en momenten in de tijd. Zo is de scène in het stationsgebouw een momentopname uit het najaar 1914, toen de Fransen een tijdlang hun gewonden daar registreerden. De scène van het smalspoor is dan weer geïnspireerd op een foto van 1917.