81e Nationale hulde aan Koning Albert I en de helden van de IJzer
09 July 2016 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Zondag 7 augustus 2016 is een hoogdag voor tientallen vaderlandslievende – en oudstrijdersverenigingen uit het ganse land. Dit nationaal huldebetoon, waaraan trouwens meer dan 200 vaandeldragers deelnemen, behoort terecht tot een van de mooiste en omvangrijkste vaderlandslievende plechtigheden van België. Ook heel wat hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland nemen er aan deel.
  • Om 10 u wordt de Vertegenwoordiger van de Koning verwacht, waarna het defilé op de oprit naar het ruiterstand van start gaat.
  • Aansluitend vindt een oecumenische dienst plaats met voorgangers uit de rooms-katholieke, de Protestantse, de Anglicaanse, de Joodse en de Islamitische geloofsgemeenschap.
  • 11 u: toespraak door Vladimir Mortier, nationaal ondervoorzitter van het Koninklijk Verbond Veteranen en Sympathisanten Koning Albert I en door de burgemeester Geert Vanden Broucke.
  • Daarna volgt een indrukwekkende bloemenhulde – vorig jaar werden maar liefst 45 kransen neergelegd.
De plechtigheid die muzikaal omlijst wordt door de Koninklijke Katholieke fanfare Nieuwpoort, het St.-Niklaasmannenkoor uit Ieper, de Field Marshal Haigs Own Pipes & Drumsband, en professor-musicus Léon Giot, eindigt omstreeks 11u40 met duizenden rozenblaadjes die vanop het Albert I-monument naar beneden dwarrelen.

Na het vertrek van de vertegenwoordiger van de Koning wordt hulde gebracht aan het British Memorial, het gedenkteken van de 81°D.I.T Française en aan het IJzergedenkteken waar de heer Leon De Turck een toespraak houdt namens de Nationale Strijdersbond van België.

Einde omstreeks 12u40