Unieke wandeltocht in de zuidelijke Ieperboog: voorstelling project Herdenkingsbomen
19 August 2016 - Zillebeke - Bron: Stad Ieper
Zaterdag 27 augustus 2016
Palingbeekdomein, Golf & Countryclub De Palingbeek

In 2015 werden de topgebieden met relicten en getuigenissen van het oorlogslandschap 1914-1918 in de "Kleine Ieperboog" grondig heringericht en ontsloten door de gezamenlijke inspanningen van de stad Ieper en de provincie West-Vlaanderen.

Hierbij aansluitend realiseerde de stad Ieper het project "Herdenkingsbomen Ieperboog 1914/1917". 138 olmen, voorzien van een gekleurde boomkorf, markeren de historische frontlijnen van de Frans/Britse en de Duitse troepen. Dankzij uitgezochte infobordjes en een digitale applicatie, vormen deze Herdenkingsbomen een nieuwe bron van informatie over het oorlogsverhaal in de Ieperboog. Samen met de vernieuwde oorlogssites en het heringerichte niemandsland binnen het provinciedomein, zorgen de Herdenkingsbomen voor een beklemmende confrontatie met het frontgebied dat hier 3 jaar standhield.

Tijdens deze wandeltocht ontdek je de volledige frontzone met vele relicten vanaf Hill 60, Caterpillar Krater, het Molenbos (‘Ravine Wood’), ‘The Bluff’, de sluis op het kanaal (‘Gordon Post’), tot diep in het golfterrein (‘Kleine Bastion’).

De wandeltocht eindigt nabij het monumentale clubhuis van de Golf & Countryclub, waar het dramatische verhaal van Kasteeldomein Mahieu (‘White Chateau’).en het vernielde kasteel op de locatie zelf aan bod komt. Deskundige gidsen van het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum begeleiden deze unieke, ook landschappelijk bijzondere wandeltocht.

Aansluitend op de wandeltocht bent u om 17u30 uitgenodigd in het clubhuis van de golfclub voor de officiële voorstelling van het "project Herdenkingsbomen in de Ieperboog", afgesloten met een receptie, aangeboden door de Golf & Countryclub De Palingbeek.

Deze wandeltocht en de officiële voorstelling worden georganiseerd door de stad Ieper, in nauwe samenwerking met de Country- en Golfclub De Palingbeek en het provinciebestuur van West-Vlaanderen.

Programma:
  • Startplaats: Infowand centrale parking Palingbeekdomein (toegang via Komenseweg)
  • onthaal om 14u15, start wandeltocht 14u30 , einde rond 17u15.
  • 17u30: presentatie project Herdenkingsbomen en receptie in het clubhuis Golfclub
    • Onthaal en welkom door bestuur golfclub,
    • gelegenheidstoespraak: Deputé Bart Naeyaert (provinciebestuur), Burgemeester Jan Durnez, Eerste schepen Jef Verschoore
  • einde rond 18u30 (terugwandelen naar parking Palingbeekdomein)
  • Deelname: gratis, wel vooraf inschrijven tegen 22 augustus 2016.
  • Inschrijven en info: dienst milieueducatie stad Ieper, milieu.educatie@ieper.be, 057/239 535, met vermelding aantal deelnemers, contactpersonen: Lieven Stubbe, Thomas Schotte