Scholieren herdenken gesneuvelde Olympiërs
11 September 2016 - Vlamertinge - Bron: Annemie Decoene
Op 22 september 2016 organiseert de Scholengemeenschap Centrumscholen Dekenij Ieper een sportdag voor de zesdeklassers als afsluiter van het project ‘Olympiërs in Flanders Fields’, geïnspireerd op het gelijknamig boek van Herwig Reyaert en Bart Vangrysperre.

In de namiddag komt de Ieperse schooljeugd samen aan het graf van de gesneuvelde Olympiër Jimmy Duffy (en winnaar van de Bostonmarathon 1914) op Vlamertinge Military Cemetery. Zo komen sport, geschiedenis en herdenken prachtig samen.

Dit gebeurt onder impuls van Herwig Reynaert en Annemie Decoene en met de medewerking van de VIFF (Vrienden van het in Flanders Fields museum).

Om 14.45 start de plechtigheid met Olympisch kampioen Fred Deburghgraeve, die doedelzak zal spelen. Ook Wannes Cappelle zal er ‘Spelen van Berlin’ life brengen en de 220 kinderen zingen o.a. ‘Song for the Peace’. Tom Hondeghem, leraar aan Dé Academie, schreef voor dit lied een arrangement en de leerling-muzikanten hiermee graag de zangertjes begeleiden.

Ook Olympiër Dirk Croix (vroeger zilveren medaille in het roeien) is aanwezig en oud-radioreporter Geert Spillebeen brengt de duiding. Nu al kan gezegd worden dat het een plechtigheid wordt, die zal beklijven.