Voordracht: Stavele, dagboek van een klein dorp in de Groote Oorlog
07 October 2016 - Stavele - Bron: Gemeente Alveringem
Tijdens de Groote Oorlog hield Remi Decarne, de voormalige gemeentesecretaris van Stavele, een dagboek bij. Met deze schat aan informatie reconstrueert dorpsgenoot Willem Lanszweert de boeiende oorlogsgeschiedenis van Stavele. De voordracht heeft plaats op zondag 16 oktober 2016 om 15 uur in Gemeenschapszaal De Moote.

Stavele ligt dan wel niet aan de frontlinie, toch wordt het stille, rustige dorpsleven zwaar verstoord door de oorlog. Jonge mannen worden onder wapens geroepen en velo’s, paarden en zelfs conserven uit de plaatselijke winkels in beslag genomen. Duizenden soldaten verblijven in het dorp en op de boerderijen. Meerdere schuren gaan in de vlammen op door onvoorzichtige soldaten.

Dagelijks trekken er honderden manschappen, transportwagens en oorlogstuig door de straten. Men ziet hoe het "vet zwijn" – zo wordt de ballon captif genoemd – door heel wat handkracht naar een andere bestemming wordt gesleept. Met beklemmende gevoelens is men getuige van een luchtgevecht boven het dorp. Dertien Stavelse soldaten en heel wat burgers overleven de oorlogsgruwel niet…

Willem Lanszweert haalt sterke verhalen en interessante anekdotes uit dit ‘Dagboek van een klein dorp in de Groote Oorlog’ en illustreert dit alles met tal van authentieke foto’s.

Info