Duitse militaire begraafplaats nu ook digitaal
21 November 2016 - Vladslo - Bron: Stad Diksmuide
Na omvangrijke renovatiewerken door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, uitgevoerd in samenwerking met Erfgoed Vlaanderen, werd de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo opnieuw geopend. De officiële herdenkingsplechtigheid vond plaats op 7 oktober 2016.

De plechtigheid werd georganiseerd door de Volksbund en de stad Diksmuide. Er waren toespraken door de Duitse ambassadeur Rüdiger Lüdeking, burgemeester Lies Laridon, professor Rolf Wernstedt en Cindy Verbrugge namens minister-president Geert Bourgeois.

Nieuwe app beschikbaar

Op deze dag werd ook een ‘digitale begraafplaats’ geopend. Je kunt vanaf nu via een kosteloze app informatie opvragen die op bepaalde plaatsen wordt afgespeeld. Zo kom je meer te weten over de geschiedkundige militaire activiteiten, over de betekenis van de begraafplaats en over de levens van de gesneuvelden. De app is opgesteld in vier talen en werkt met een geïntegreerde GPS-kaart. Je kunt de naam app downloaden in de App Store en op Google Play.

25.645 gesneuvelden

De Duitse begraafplaats van Vladslo is de laatste rustplaats voor 25.645 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Ze is vooral bekend door de beeldengroep Het Treurende Ouderpaar van Käthe Kollwitz. Met deze beeldengroep verwoordt ze haar pijn over het overlijden van haar zoon Peter die in oktober 1914 sneuvelde in Diksmuide. Hij is op de eerste rij voor de beelden begraven. Aanvankelijk stonden deze beelden op de militaire begraafplaats van Esen-Roggeveld, maar in 1956 werd deze begraafplaats gesloten en werden de gesneuvelden en de beeldengroep naar Vladslo overgebracht.

Onderhoud begraafplaatsen

De Vlaamse regering heeft de helft van de 180.000 euro restauratiekosten meebetaald. De jongste jaren werden in Vlaanderen de Duitse begraafplaatsen van Hooglede, Langemark en Vladslo gerestaureerd. In 2017 wordt er op de begraafplaats Menen door de Volksbund een permanente tentoonstelling geopend en wordt de crypte van de begraafplaats Lommel (Tweede Wereldoorlog) gerestaureerd. De Vlaamse overheid draagt ook bij aan het jaarlijkse onderhoud van de begraafplaatsen in Menen, Vladslo, Langemark en Hooglede.

Dienst PR en protocol, Grote Markt 6, 051 79 30 60, evenementen@diksmuide.be