Reizende tentoonstelling The Belgians have not forgotten
26 December 2016 - Zonnebeke - Bron: Filip Van Loo
In het kader van In het kader van ‘100 jaar Slag bij Passendale’, creëerde het Memorial Museum Passchendaele1917 de reizende tentoonstelling ‘The Belgians have not forgotten’.



Met deze tentoonstelling wil het MMP1917 tonen dat België de Eerste Wereldoorlog en de vele Australische en Nieuw-Zeelandse slachtoffers blijft herdenken.

Op de gemeenteraad van maandag 12 december 2016 gaf OCMW-voorzitter Maria Vander Meiren meer duidelijkheid over de reizende tentoonstelling op 4 plaatsen in Australië en 5 plaatsen in Nieuw-Zeeland. De tentoonstelling loopt in januari nog in het Australische Dubbo, New South Wales en in februari in Hervey Bay, Queensland. Daarna verhuist de tentoonstelling naar New Zeeland waar deze op 5 plaatsen zal opgesteld worden. Woord van Maria Vander Meiren “. Je moet weten dat 1/10 Australiërs en/of New Zeelanders hebben meegevochten tijdens de Groote Oorlog. Velen verloren een familielid. Velen willen de plaats bezoeken waar hun familielid viel maar niet iedereen heeft de middelen of de mogelijkheden om een trip te ondernemen naar België. Omdat het MMP1917 het belangrijk vindt hun verhaal internationaal te vertellen, creëerde het museum deze rondreizende tentoonstelling aan de hand van historische feiten, archeologische vondsten, verwijzingen naar het landschap en videobeelden. De federale overheid en Toerisme Vlaanderen zorgden voor de nodige financiële en logistieke steun. Veterans Affairs Australia en New Zealand Army ondersteunden het project door het intern transport te regelen. Het is tevens een promotiemiddel om streek en herdenkingen kenbaar te maken. Ook het aanscherpen van de banden met Australië en New Zeeland is belangrijk. Deze tentoonstelling is voor 100% gesubsidieerd door Federaal en kost in totaal 90.500€ waarvan 6400€ ten laste van de gemeente voor het bezoek van 3 delegaties van de gemeente Zonnebeke aan de pop-up tentoonstelling.”



“Met deze tentoonstelling willen wij ook de honderdste herdenking van de Slag bij Passendale extra in de verf zetten. In 2017 openen we de tijdelijke tentoonstelling ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen, Passchendaele, landschap in oorlog’. Voor deze tentoonstelling werken we samen met Westtoer en andere gemeentes en steden in de Westhoek. Daarnaast houden we ook heel wat herdenkingen en plechtigheden”, aldus Steven Vandenbussche, Directeur Memorial Museum Passchendaele1917’.