Poelkapelse verenigingen slaan handen in elkaar tijdens het herdenkingsjaar 2017
26 December 2016 - Poelkapelle - Bron: Laurent Hoornaert
400 inwoners nemen één jaar lang via een kaarsje het peterschap op zich van een gesneuvelde uit WO1

2017 wordt een heel belangrijk jaar voor Poelkapelle. Zo is het 100 jaar geleden dat Georges Guynemer na het opstijgen op 11 september 1917 nooit meer terugkeerde. Het is eveneens 100 jaar geleden dat er op 9 oktober 1917 de slag om Poelcapelle tijdens ‘de derde slag om Ieper’ werd geleverd waardoor er een tank bleef steken midden in Poelkapelle, net voor het huidige… café de Zwaan.

Om deze centenaire gepast te herdenken, hebben het Kermiscomité, samen met het Guynemer- en Tankcomité, initiatief genomen om -net als bij de Tourpassage in 2014- met heel wat plaatselijke verenigingen samen het komende herdenkingsjaar vorm te geven. Na enkele vergaderingen sinds deze zomer zijn de grote lijnen van het herdenkings- en feestprogramma bekend.

Eén van de 4 grote onderdelen is: Op tweede kerstdag 26 december 2016 is er in de kerk een ‘reuze-kaarsjespoppie’-wake die gelinkt is aan de vele oorlogszerkjes in Poelkapelle

Alle inwoners van Poelkapelle kunnen via een kaars gedurende één jaar het peterschap op zich nemen van een gesneuvelde gelinkt aan Poelkapelle. Op tweede kerstdag kan men tijdens een startmoment een kaars ophalen om 17u in de kerk van Poelkapelle. Alle kaarsen tezamen vormen vooraf een reuze-kaarsjespoppie.

Met Poelcapelle 2017 organiseren we een jaar lang activiteiten en opdrachten rond dat peterschap zodat er verhalen naar boven komen over soldaten van wie meestal heel weinig geweten is. Wij bieden ondersteuning met naslagwerken en internetlinks, maar het is de bedoeling dat inwoners hiermee zelf aan de slag gaan. We willen hen zo doen stilstaan bij wat hier 100 jaar geleden gebeurd is. Poelkapelle was helemaal stukgeschoten door 4 veroveringen en er liggen meer dan 7.500 soldaten begraven in een dorp dat maar 2.100 inwoners telt. Meer dan 6.200 soldaten zijn niet geïdentificeerd
 
Ook de kinderen van basisschool De Ooievaar nemen elk een soldaat onder hun hoede. Omtrent dat thema wordt een schooljaar lang gewerkt.
 
Alle verdere info op: http://www.poelcapelle2017.be