65.235 Bezoekers voor Museum aan de IJzer in 2016
14 January 2017 - Kaaskerke - Bron: Museum aan de IJzer
Bij de start van 2017 blikt het Museum aan de IJzer uit Diksmuide/Kaaskerke even terug.

Na alle drukte ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van WOI, kondigde 2016 zich aan als een 'overgangsjaar'. Wat absoluut niet mocht worden geïnterpreteerd als een 'stilstaan' in de herdenkingen, integendeel. 2016 werd opnieuw gekenmerkt door heel wat activiteiten maar wat belangrijker was ... er was weer heel wat kwaliteit.

Het Museum aan de IJzer verwelkomde in 2016 65.235 bezoekers. Dit tegenover 83.002 in 2015 en 146.007 in 2014.

Op 16 maart 2016 vond de herdenking van de dynamitering van de eerste IJzertoren plaats. De dynamitering – 70 jaar geleden - werd door enkele specialisten onder de loep genomen en becommentarieerd vanuit verschillende invalshoeken. We zijn benieuwd of het onderzoek naar deze dynamitering nog een vervolg zal kennen. Als het wetenschappelijk/historisch/pluralistisch onderbouwd is, voor ons zeker geen probleem. Maar oude wonden opnieuw openrijten, daar passen we voor. Enkel de waarheid bevrijdt.

Vanaf april werkten tal van sites/musea rond 'De ZIJkant van de Oorlog' waarbij de rol van vrouwen in oorlogen en conficten - volledig terecht - in de actualiteit kwam te staan. Ook ons museum richtte een volledige verdieping in gewijd aan het thema. Onderwerpen als 'Madame Tack en Mietje Deboeuf', de soldatenmeters, de verpleegsters in WOI en de rol van de 'Misskes van Pervijze' werden er op schitterende wijze uitgewerkt. Met dank aan iedereen die op één of andere manier hieraan meewerkte.

Ook de 15de editie van het festival Ten Vrede zou vrouwen en vrouwelijke artiesten centraal stellen. Na 15 edities stoppen we ermee, met deze formule van vredes- en herinneringseducatie. We werken keihard aan 'andere' vormen van sensibilisering. In de loop van 2017 meer hierover ...
In het kader van Vlaanderen Feest hadden we minister-president Geert Bourgeois te gast. In zijn toespraak had de minister-president het o.a. over 100 jaar Heldenhulde (en heldenhuldezerkjes). Frontsoldaat Firmin Deprez was trouwens het eerste IJzersymbool, begraven in de crypte, die in 2016 dag op dag 100 jaar na zijn sneuvelen, werd herdacht.

Volgend jaar is er de herdenking van de gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiévez, Frans Kusters en Renaat De Rudder. Onlangs verscheen ook een boek hieromtrent en reist een tentoonstelling Vlaanderen rond. Deze tentoonstelling loopt in 2017 in ons museum. Volgend jaar trouwens zullen de frontbrieven – ook 100 jaar na het verschijnen van de eerste frontbrief - op een passende wijze onder de aandacht worden gebracht. De uitwerking van de Vredesdag op 11 november was 'de' uitdaging voor 2016.

Na wikken en wegen, en gelovend in het concept én de drive van Kathelijn Vervarcke die in 2016 tal van theaterwandelingen in het kader van 'De ZIJkant van de Oorlog' in de regio met succes had uitgewerkt, werd alle hoop en vertrouwen op Kathelijn gesteld om ook een nieuw concept voor 11 november uit te werken. En met succes! De theaterwandelingen waren uitverkocht! Bijna 1000 deelnemers genoten van het nieuwe concept, afgesloten met een Bedevaart naar de Graven aan de IJzer in de crypte. Het concept is zeker voor herhaling vatbaar. Proficiat aan alle deelnemers en medewerkers!

Maar ... wat brengt 2017?

Het seizoen start traditioneel eind januari, drie weken na de kerstvakantie. En we beginnen het jaar 'vanuit de hoogte'; inderdaad, vanaf de eerste dag – maandag 30 januari - met een extra expo over de luchtvaart in WOI. Andermaal zullen objecten te zien zijn die de bezoekers nergens anders ter wereld kunnen bewonderen.De manier waarop onze privéverzamelaars Philippe Oosterlinck en Frankie Van Rossem het blijven voor elkaar krijgen verdient onze allergrootste appreciatie en dank. Zij tonen hoe in WOI de dood ook uit de hemel kon komen!

Op zaterdag 8 juli staat een 'hoogstaand' evenement gepland met authentieke WOI-vliegtuigen. Zeker te volgen!

Maar ondertussen zijn we ook volop aan het werk voor 'het' herdenkingsjaar 2018. Het absoluut hoogtepunt moet het ontsluiten van de Pax-poort worden. Gebouwd na de dynamitering, werd deze nooit afgewerkt. Daar zijn we nu volop mee bezig. Volg de werken via onze website, Facebook en Twitter. De ontsluiting/museale openstelling is voorzien voor mei 2018.

Werk en uitdagingen genoeg dus waarbij ook uw steun - klein, groot of op welke manier dan ook - uitermate belangrijk blijft. Met dank hiervoor!

Paul De Belder
Voorzitter