Parkeerplaats registreren voor GoneWest-project 'Kraterfront' kan nu reeds
01 February 2017 - Wijtschate - Bron: Provincie West-Vlaanderen
Na drie geslaagde participatieprojecten, Lichtfront, Woordfront en de 30.000e Last Post, organiseert de Provincie West-Vlaanderen op zaterdag 10 juni het Kraterfront, een nieuw groot participatieproject binnen GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma van de Provincie West-vlaanderen voor de herdenking van WOI.

Het Kraterfront wordt de opener van de editie 2017 en vindt plaats in het historische kraterlandschap in Heuvelland. Het staat in het teken van de gebeurtenissen van 100 jaar geleden op diezelfde plaats, ‘de waanzin van Passendale’ en ‘de Mijnenslag’.

Toegankelijk voor het ruime publiek

Foto: Provincie West-Vlaanderen



Het ruime publiek zal het Kraterfront en het voorprogramma gratis kunnen bijwonen. Wie met de wagen komt, kan vanaf woensdag 1 februari reeds een parkeerplaats reserveren via de website www.gonewest.be.

Het Kraterfront, met muzikaal voorprogramma, op zaterdag 10 juni 2017

Op zaterdag 10 juni spelen omstreeks 10 uur ’s avonds 11 kraters, over een afstand van 4 kilometer, de hoofdrol tijdens het Kraterfront. Ze lopen van de Hollandsche Schuur tot de Kruisstraat en zijn geselecteerd op basis van hun nabijheid tot elkaar.

Foto: Provincie West-Vlaanderen



Fluorescerend blauw, historische beelden en het gelittekend landschap worden de basiselementen van deze happening en de ode aan het landschap van de streek. 2.100 kaarsen zullen de omgeving verder uitlichten.

Het wordt naast een beeld-, ook een geluidshappening: de Canadese formatie ‘Godspeed You! Black Emperor’ brengt live een soundscape met historische en hedendaagse beelden geïntegreerd in het landschap. 3D-projecties op een ‘human screen’ van ongeveer 200 personen zullen deze effecten versterken.

Het geheel is artistiek in handen van kunstenares Shelbatra Jashari.

Het muzikale voorprogramma van het Kraterfront, ‘Zero Hour’, gaat van start rond 20 uur. De namen hiervoor worden later bekend gemaakt.

Participatief project: 13.272 leerlingen werken mee en versierden al 700 kaarsen

Foto: Provincie West-Vlaanderen



Aan het project werken 13.272 leerlingen uit 692 klassen uit alle West-Vlaamse lagere scholen mee. Zij versieren de 2.100 vredeskaarsen die de historische kraters zullen oplichten. De verschillende klassen kregen hiervoor een educatief pakket, ‘van Litteken naar Lichtteken’, verpakt in een soort ‘Kraterfrontdoos’.

Inmiddels is één derde van de vredeskaarsen, zo’n 700, al versierd en terug opgehaald.

Educatief pakket: ‘van Litteken naar Lichtteken’

De Provincie West-Vlaanderen en het In Flanders Fields Museum sloegen de handen in elkaar om alle West-Vlaamse lagere scholen te verzamelen rond het voortraject van het Kraterfront, het educatief pakket ‘Van Litteken naar Lichtteken’. 

De deelnemende kinderen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar van de lagere school werken binnen het educatief pakket rond de Mijnenslag en de littekens in het landschap. Ze versieren 2.800 kaarsen als lichttekens met wasliner en werken daarbij rond emoties, vluchten en sporen uit het verleden. Na het realiseren van het lesplan en de versierde kaarsen zullen 3 van de 4 afgewerkte kaarsen of zo’n 2.100 kaarsen opnieuw ingezameld worden voor het Kraterfront op 10 juni 2016. Ze zullen die avond de kraters oplichten. Eén kaars blijft bij de kinderen en zal aangestoken worden  in de aanloop van het Kraterfront op 7 juni 2017 in de klas, precies 100 jaar nadat 19 dieptemijnen tot ontploffing werden gebracht en voorgoed het landschap verwondde.

Voor het educatiepakket trok de Provincie 68.000 euro uit.

De ‘Mijnenslag’ op 7 juni 1917

Het Kraterfront herdenkt de internationaal gekende ‘Mijnenslag’ van 7 juni 1917. Tijdens de Mijnenslag liet het Britse leger 19 dieptemijnen ontploffen onder de heuvelrug om en rond Mesen/Wijtschate, vanaf Hill 60 tot The Birdcage, ten oosten van Ploegsteert. De ‘Tweede Slag bij Mesen’ (7 tot 14 juni 1917) ging de geschiedenis in als de zwaarste militaire ontploffing tot de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 en veranderde het landschap in de omgeving van Heuvelland en Mesen definitief.

19 kraters zijn de stille getuigen van een enorm slagveld dat het begin betekende van wat men later ‘de waanzin van Passendale’ zou gaan noemen.

GoneWest, het Lichtfront, het Woordfront en de 30.000e Last Post

De Provincie West-Vlaanderen draagt een bijzondere verantwoordelijkheid inzake de herdenkingsplechtigheden voor de Groote Oorlog. 90 % van alle dodelijke slachtoffers op Belgische bodem viel immers in West-Vlaanderen.

Daarom ontwikkelde de Provincie West-Vlaanderen ‘GoneWest’. ‘GoneWest’ is het culturele programma voor de herdenking van de Groote Oorlog (2014-2018) van de Provincie West-Vlaanderen.

‘GoneWest’ omvat verschillende deelprojecten/evenementen. Tot 2018 zullen 5 herdenkingsperiodes plaatsvinden die telkens aan een iconisch moment gekoppeld worden, bv. ‘de onderwaterzetting’ (2014), ‘de eerste gasaanvallen’ (2015), ‘de waanzin van Passendale’ (2017) enz.

Het Lichtfront vormde op vrijdag 17 oktober 2014 een geslaagde opening, de 84 km-lange frontlinie werd verlicht. De Provincie kon langs het 84 km lange parcours, van Nieuwpoort tot Ploegsteert, rekenen op het indrukwekkende engagement van de 8.400 fakkeldragers en 1.600 vrijwilligers.
Woordfront vormde op zaterdag 18 april 2015 de opener van de tweede editie van GoneWest in Tielt. Ruim 1.500 vrijwilligers namen deel.

Op donderdag 9 juli 2015 wilde de Provincie West-Vlaanderen en de Last Post Association zo veel mogelijk mensen van over de hele wereld gezamenlijk de ‘30.000e Last Post’ live laten herdenken. Ze stelden voor deze herdenking acteur Wim Opbrouck als intendant aan. Hij kwam met het idee om bij de 30.000e Last Post een ‘Ode aan de Ode’ te brengen.

In samenwerking met Heuvelland, met steun van de Vlaamse Overheid

Het Kraterfront wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Vlaamse Overheid.

De gemeenten Heuvelland en Mesen staan, met steun van de Vlaamse Overheid, in voor het muzikale voorprogramma van het Kraterfront, ‘Zero Hour’.

Meer info: www.gonewest.be | www.kraterfront.be