Provincie West-Vlaanderen organiseert ‘Lerarendag WO I’
09 maart 2017 - Ieper - Bron: Provincie West-Vlaanderen
Op zondag 12 maart 2017 organiseert de Provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met Klasse en de partners van het netwerk Oorlog & Vrede*, de ‘Lerarendag WO I’ voor leerkrachten van het basisonderwijs en secundair onderwijs in het Aurisgebouw in Ieper.

Doel van de Lerarendag

De Provincie wil met deze lerarendag het belang van herinneringseducatie in het algemeen benadrukken, het subsidiereglement rond het bezoek aan WO I-herinneringsplaatsen in West-Vlaanderen promoten en inhoudelijk goede WO I-projecten van de partners binnen het netwerk Oorlog & Vrede in de kijker zetten.

Lerarendag WO I

Op deze Lerarendag WO I kunnen leekrachten van het basis/secundair onderwijs in de voormiddag deelnemen aan het debat 'Waarom blijft het relevant om te leren over WO I?’. Het debat wordt gemodereerd door Catherine Vuylsteke (auteur, journalist, filmmaker en China-expert). Sprekers zijn Elien Spillebeen (documentairemaakster), Maarten Van Alstein (Vlaams Vredesinstituut), Jennie Vanlerberghe (Moeders voor vrede), Anaïs Isebaert (lerares VTI Menen) en haar leerling Ike Desicy.

Op het zelfde moment kunnen de partners en kinderen deelnemen aan verschillende interactieve workshops rond herinneringseducatie, zoals ‘Erfgoedkids CO7’, ‘Droommuseum van Dre In Flanders Fields Museum’, ‘Kijkboek WOI Rent a Guide’ en ‘Victor in de storm Plugstreet Experience’.

Tijdens de lunch is er een infobeurs voorzien. Daar worden tal van educatieve tools voorgesteld, die ontwikkeld werden door de Provincie in samenwerking met de partners van het netwerk Oorlog & Vrede.

In de namiddag zijn er voor de leerkrachten en hun gezin rondleidingen en workshops voorzien op verschillende WO I-sites in de Westhoek, zoals een klei-workshop, ‘De verpleegster vertelt’, de wandeling 'De Geschreven Oorlog' doorheen de stad Ieper, enz.

Programma:
  • 10u00: Verwelkoming door
    • gedeputeerde voor cultuur voor de Provincie West-Vlaanderen, Myriam Vanlerberghe
    • gedeputeerde voor provinciaal onderwijs voor de Provincie West-Vlaanderen, Carl Vereecke
  • 10u30-11u30: Debat 'Waarom blijft het relevant om te leren over WO I?’ met moderator Catherine Vuylsteke
  • Doorlopende workshops rond herinneringseducatie
  • 11u30-13u30: Lunch en infobeurs
  • 14u00-16u30: Rondleidingen en workshops op verschillende WO I-sites in de Westhoek
* Partners binnen het netwerk: Oorlog & Vrede: Käthe Kollwitzmuseum Koekelare, Lange Max Museum Koekelare, Erfgoedcel TERF Roeselare, Stichting Stille Getuigen Roeselare, vzw Kunst, Westfront Nieuwpoort, museum aan de Ijzer, BC De Blankaart, Buitenbeentje vzw, WOI-cel Poperinge, Plokkersheem, Outside Adventure, Talbot House, toerisme Kortemark, BC De Palingbeek, Hooge Crater museum, Memorial Museum Passchendaele 1917, In Flanders Fields Museum, Raversyde, Mesen Peace Village.