Uniek museumstuk Webley revolver wordt overhandigd als startmoment voor de werken van de verkaveling Walleghemsgoed
13 maart 2017 - Zonnebeke - Bron: WVI / Extra foto's Filip Vanloo
Samen met het gemeentebestuur Zonnebeke realiseert WVI de verkaveling Walleghemsgoed. In totaal worden 30 loten bouwgrond voorzien - waarvan 15 voor alleenstaande bebouwing, 14 voor koppelbouw en 1 voor gesloten bebouwing. Er komt tevens nog een project van de sociale huisvestingsmaatschappij met een 7-tal woningen. 

De infrastructuurwerken voor het project starten eind deze maand door aannemer Degro uit Ieper. De voltooiing van deze werken en de start van de verkoop van de kavels wordt rond de jaarwisseling 2017-2018 verwacht. WVI verkoopt vrije kavels, waarop kopers binnen de stedenbouwkundige voorschriften een woning naar eigen smaak met aannemer en architect naar keuze kunnen realiseren.

Archeologisch onderzoek levert unieke Webley revolver op

Voorafgaand aan de infrastructuurwerken vond een uitgebreid archeologisch onderzoek plaats. Tijdens het onderzoek kwamen sporen uit WOI aan het licht. In de bomkraters werden onder meer resten gevonden van 9 munitiekisten met .303 Lee Enfield patronen, twee Britse bajonetten, enkele lepels, een tandenborstel en de uitzonderlijke vondst van een Webley Mk VI .455 revolver in de lederen holster. Het vondstmateriaal wijst naar een datering in de tweede helft van 1917 na de Derde Slag om Ieper.Een dergelijke revolver werd nooit eerder aangetroffen bij een archeologisch onderzoek en heeft een aanzienlijke museale waarde. Daarom werd het museumstuk op maandag 13 maart 2017 overhandigd aan de burgemeester Van Zonnebeke om deze een mooie plaats te geven in het Memorial Museum Passchendaele 1917.