Diksmuide opent toeristisch seizoen 2017
31 maart 2017 - Diksmuide - Bron: Stad Diksmuide
Tijdens de toeristische nocturne verklaarde het stadsbestuur het toeristische seizoen van 2017 officieel voor geopend. Het belooft een boeiend jaar te worden. Voor de dienst toerisme betekent het nieuwe toerismeseizoen een verruiming van de openingsuren zodat de klant nog beter wordt geholpen. Daarnaast opent de verhalenkelder voor het grote publiek. 

Nieuwe openingsuren en publieke opening verhalenkelder

Vanaf 1 april 2017 verruimen de openingsuren van de dienst toerisme. Een extra aanwerving eind 2016 en de aanstelling van een team werkstudenten zal dit alles in goede banen leiden. Tussen april en oktober is het toerismekantoor voortaan 7 op 7 open tussen 9 en 17 uur.  Toeristen leven op een ander ritme dan het werk- en schoolleven waardoor ze ook vaak tussen 12 en 13 uur toeristische info wensen. Hier wordt op ingespeeld. In de loop van 2017 wordt de balie uitgerust met een nieuw kassasysteem en de betaalmogelijkheid via bancontact. De verhalenkelder is vanaf 1 april open voor het publiek. 

Website lokale economie en toerisme

Mee met het toeristische seizoen komt er ook een nieuwe website waarin de nadruk op lokale economie, winkelen en toerisme ligt. URL is www.bezoekdiksmuide.be. De website kwam tot stand in het kader van het project proeftuinen voor de middenstand.
 
Nieuwe KD-fietsroute

We verwelkomen nog voor de zomer een 2de KD fietsroute.  Na de route naar de Blankaart wordt er een route voor de kinderen ontwikkeld die Nieuwpoort met Diksmuide verbindt.  De Plattelands fietsroute wordt herwerkt.  Een eerste lus ‘De IJzerhoevenroute’ wordt tegen juni heruitgegeven en bewegwijzerd. De Yserstar zal binnenkort beschikken over heel wat extra plaats om de fiets mee te nemen.  Zo wordt een ‘heen’ met de boot en een ‘terug’ met de fiets (of omgekeerd) een mooie daguitstap. Een ideale oplossing om de KD fietsroute een extra dimensie te geven.
 
Westhoek fietszoektocht en Vaarrijk XL

Diksmuide heeft de eer om van 1 mei tot eind september 2017 de hoofdstartplaats te zijn van de Eerste Westtoer Fietszoektocht. Vanuit  Toerisme Diksmuide zullen duizenden fietsers vertrekken voor een zoektocht achter de IJzer. De lokale horeca kan hiervan een graantje meepikken, want fietsers die bij een deelnemende zaak stoppen,  zullen meerdere bonnetjes van 1,5 euro kunnen omzetten in een extraatje bij het nuttigen van een betalende streek-consumptie. Vaarrijk XL op 6 + 13 + 20 augustus 2017 , vanaf 2017 bundelen we de activiteiten Wandelrijk, Fietsrijk en Vaarrijk, door het verrassende Vaarrijk uit te breiden met een korte duidende wandeling en fietstocht, met wat streeklekkers onderweg, en dit in het gebied Pervijze en Stuivekenskerke. 

Expo en events rond Vliegeniers

Het centrale thema in het Museum aan de IJzer is het vliegwezen tijdens de Eerste Wereldoorlog.  De expo ‘De Dood komt Uit de Hemel’ en een thematisch Vliegeniers-evenement op 8 juli krijgen de nodige financiële steun van de stad.
 
Zomerkermis
Naast de traditionele Zomerkermis verwelkomen we ook het reizende food truck festival ‘Kantien Royal’. Een selectie van betaalbare wereldse gerechten en zomerse drankje geserveerd vanuit gezellige mobiele keukentjes. Street art, randanimatie, muziek en een kinderhoek zorgen ervoor dat niemand zich verveelt tijdens Kantien Royal.  

Diksmuidse evenementen

Eerste evenement op de agenda is de Paasfoor vanaf 15 april. Topper op de affiche is de TNT Crew temple show, beter bekend van Belgium’s Got Talent. Op 5 juni zijn er de Boter- en Kaasfeesten. We behouden het traditionele karakter maar door de werkzaamheden in het stadscentrum houden we alles meer centraal. Dit jaar zullen drie Diksmuidse ridders toetreden tot de “Orde van de Beuterwaeghe”. Op 23 april reis je mee door de geschiedenis van de stad met de expo “Het Diksmuidse erfgoed van de zorg” tijdens de Erfgoeddag. We speurden in onze archieven en collecties naar het verleden en kijken naar de zorg die we vandaag in Diksmuide kennen. Op 15 augustus is er weer Park op Stelten. Dit jaar gaan we richting de 80’s & 90’s. In het najaar zijn Behekst Diksmuide en de kerstmarkt er weer. 

Nieuwe evenementen

Op maandagavond 10 juli verwelkomen wij “de Vlaamse top 10” van Ment TV op de Grote Markt van Diksmuide. Het vernieuwde stadhuis zal dienen als decor voor de tv-opnames. Een aangename mix van Vlaamse en Nederlandse artiesten passeren de revue.
 
Frontzate op z’n zondags

Frontzate op z’n Zondags op 23 juli 2017: van 13 tot 18 uur zullen we tussen Diksmuide en  Nieuwpoort nader kennis kunnen maken met deze populaire groene fiets-as nadat deze onlangs een opfrisbeurt kende.  Een  fiets-, vaar-, en wandelhappening vanuit de drie Frontzatedorpen Pervijze, Kaaskerke en Ramskapelle.  Je kiest ervoor wateravontuur, straffe waterverhalen of een gekke gezinsactiviteit. Landschapskaders zetten het waardevol poldererfgoed in de kijker en lekkerbekken kun je bij een ‘Aire Culinaire’ met streekhapjes. Organisatie: Regionaal Landschap IJzer & Polder, Provincie West-Vlaanderen, stadsbestuur Nieuwpoort en Diksmuide, Westtoer. Gratis deelname. 

Geslaagd 2016

Fietsen was populair in 2016. Zo gingen maar liefst 1.500 fietsnetwerkkaarten over de toonbank van het toerismekantoor. In het kader van de herdenking 14-18 lag de focus vorig jaar op de ZIJkant van de Oorlog. We hadden een succesvolle editie van de tentoonstelling Käthe Kollwitz en de theaterwandeling ‘Vrouwen in de Voorlinie’. De exclusieve expositie met werken van Käthe Kollwitz was de volledige maand september toegankelijk en kreeg 2.786 bezoekers over de vloer. Ook de partnerexpo Käthe Kollwitz 2.0 in Montanus5 waarbij sterke vrouwen van nu hun verhaal doen, kon op 1.500 bezoekers rekenen. De theaterwandeling in het prachtige decor van natuurgebied ‘De Blankaart’ bracht mensen in vervoering.  1.803 toeschouwers genoten van het verhaal.