Erfgoeddag in het Lange Max Museum
19 april 2017 - Koekelare - Bron: Lange Max Museum
Het is niet zo van zelfsprekend om vandaag de dag nog met nieuwe informatie te komen over de Eerste Wereldoorlog. Toch is het Lange Max Museum in Koekelare erin geslaagd om aan de hand van nieuw fotomateriaal het thema ‘zorg’, dat zondag centraal staat tijdens Erfgoeddag, op een unieke manier te brengen.


 
We konden een dik fotoalbum van een medische eenheid die door onze streek trok, aanschaffen. Door de analyse van deze foto’s was het mogelijk om de Kaiserliche Ersatz Sanitäts Kompagnie Brüssel te volgen van september 1914 tot de zomer van 1917. Gedurende die tijd verstrekte deze eenheid medische zorgen achter de volledige frontlijn van West-Vlaanderen. Dit wordt op Erfgoeddag het hoofdonderwerp in het Lange Max Museum.
 
Daarnaast komen nog andere facetten van zorg tijdens Wereldoorlog-I aan bod: de rol van de dorpsdokter, de taak van de kloosterzusters en de opdracht van het gemeentebestuur. Ook de Duitse medische bijstand dichtbij de frontlijn is een apart onderwerp. 

Er is ook een rariteitenkabinet waarbij elke bezoeker een gokje kan wagen naar de functie van enkele medische toestellen.
 
De verschillende thema’s worden doorlopend toegelicht door de gidsen van het Lange Max Museum.
 
Het museum is op Erfgoeddag gratis toegankelijk van 10u00 tot 18u00.
 
Lange Max Museum, Clevenstraat 2, Koekelare, info@langemaxmuseum.be