Michael St Maur Sheil – Fields of Battle, Lands of Peace
02 May 2017 - Passendale - Bron: Gemeente Zonnebeke
vrijdag 2 juni tot 12 november 2017
dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur
Sint-Audomaruskerk Passendale

Michael St Maur Sheil startte zijn loopbaan begin jaren 70 in de Noord-Ierse Burgeroorlog als fotojournalist en oorlogsverslaggever voor het New Yorkse fotoagentschap Black Star.  In zijn ganse loopbaan werkte hij wereldwijd in meer dan 60 landen.  In 2001 ontving hij een World Press Photo Award voor zijn werk in het kader van de kinderhandel in West-Afrika.  In 2005 richtte hij zich op de fotografie van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Dit was de start van een groots tentoonstellingsproject dat liep onder de titel “ Fields of Battle, Lands of Peace “ . Het werk is constant in evolutie. Ondertussen maakten reeds meer dan vijf miljoen mensen in acht verschillende landen kennis met dit project.

In 2007 naar aanleiding van het herdenkingsjaar Passendale 1917 exposeerde hij zijn eerste foto’s in de O0.L.V.-kerk in Zonnebeke.  Met zijn laatste reeks onder de titel “Doughboys 1917-1918“,  toerde hij in meer dan 10 steden in Groot Brittannië en Amerika.

Michael Sheil startte met zijn slagveldproject een aantal jaren terug in deze regio. Hij was en is nog steeds geboeid door het brutale oorlogsgeweld dat het landschap honderd jaar terug herleidde tot een maanlandschap waar geen enkel gebouw of boom nog recht stond. Maar tijd heelt wonden, het landschap en de geschiedenis herstelde zich, de littekens verbleekten het landschap kwam weer tot leven, het gras groeide, de wilde bloemen kwamen terug en de bomen kwamen weer tot leven. Michaels werk verwijst naar de transformatie van het landschap die het verleden herbergt. De foto’s zijn de stille getuigen en herinneringen aan de schoonheid en het vredige van het landschap.  De foto’s ademen de sfeer uit van een helend oorlogsverleden.

In deze expositie presenteert hij  een twintigtal foto’s uit de Ieperse regio die wijzen op de kracht van de natuur en verwijzen als reflectie op het theatrale van de omgeving.  Daarnaast exposeert hij nog een tiental foto’s van andere slagveden.

Info en organisatie: dienst cultuur – cultuur@zonnebeke.be - 051 48 00 61

In samenwerking met Memorial Museum Passchendaele 1917.