Herdenkingsweekend Zero Hour - 100 jaar Mijnenslag
02 May 2017 - Heuvelland - Bron: Patrick Boone
Als proloog op de Derde Slag bij Ieper begon op 07 juni 1917 de Mijnenslag.  Militaire historici beschouwen deze felbevochten slag als één van de meest unieke aan het westelijk front van die waanzinnige Groote Oorlog. De nooit-geziene inleidende ontploffing van 19 gigantische mijnen onder de Duitse stellingen zorgde voor een enorm verrassings- en ontredderingseffect bij de vijand. Niet alleen de gigantische hoeveelheid aan springstof maar ook de diepte en lengte van de uitgedolven schachten en galerijen als de vele maanden waarbij de enorme mijnladingen geduldig lagen te wachten op hun ontsteking, maakten de Mijnenslag tot één van de meest opmerkelijke operaties. Daarnaast lagen een briljante planning, gedegen voorbereiding en training, nieuwe artillerietechnieken, een performant gecoördineerde logistieke bevoorrading en de nauwe samenwerking tussen infanterie, niet-gevechtseenheden en de prille luchtmacht mee aan de basis van wat uiteindelijk een ongezien resultaat zou blijken. 

Veel van de voormalige littekens van die Mijnenslag zijn ondertussen idyllische plaatsen van stilte en rust geworden in het glooiend landschap. Veel van die natuurpareltjes liggen echter ook op privéterrein en zijn helaas niet toegankelijk. 

Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Mijnenslag is de gemeente Heuvelland erin geslaagd veel van die verborgen relicten eenmalig te ontsluiten. Op 10 en 11 juni 2017 krijgt iedereen de mogelijkheid om langs niet-platgetrapte paden en onder deskundige leiding, enkele van die verdoken topsites te bezichtigen.

LEZING ‘MIJNENSLAG’ DOOR FRANKY BOSTYN



Franky Bostyn was tien jaar conservator van het Memorial Museum Passchendale 1917 en werkt nu bij de Historische Pool van Defensie, een adviesorgaan voor militair erfgoed van de 19° en de 20° eeuw. In de Westhoek zorgde hij voor de ontsluiting van verschillende erfgoedsites en de organisatie van tientallen tentoonstellingen en herdenkingsevenementen. Hij is vandaag ook curator van de twee tentoonstellingen in het nieuwe bezoekerscentrum rond de mijnenslag.

ZERO HOUR: 7 JUNI 1917 - HET VERHAAL VAN DE ONDERGRONDSE OORLOGSVOERING
6 JUNI 2017 OM 20U IN DE BIBLIOTHEEK VAN WIJTSCHATE, SCHOOLSTRAAT 12A
PRIJS: € 5/7 LEDEN OF NIET-LEDEN BIB

BEGELEIDE GIDSBEURTEN LANGS ONGEKENDE SITES



Veel van de voormalige littekens van die Mijnenslag zijn ondertussen idyllische plaatsen van stilte en rust geworden in het glooiend landschap. De meeste van die natuurpareltjes liggen echter ook op privéterrein en zijn helaas niet toegankelijk. Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Mijnenslag is de gemeente erin geslaagd veel van die verborgen relicten eenmalig te ontsluiten voor het brede publiek. Op 10 en 11 juni krijgt iedereen de mogelijkheid om langs niet-platgetreden paden en onder deskundige leiding, enkele van die verdoken topsites te bezichtigen.

Hiertoe worden 16 begeleide busritten opgezet, 8 op zaterdag - en 8 op zondagnamiddag. Deelnemen kost 10 euro per persoon.

CONCERTEN & KRATERFRONT

De gemeente Heuvelland en stad Mesen slaan de handen in elkaar om de belangrijkste Wereldoorlog I-herdenking voor hun regio op een passende manier te organiseren. Naast ceremoniële plechtigheden zijn er ook drie tentoonstellingen en een internationaal muziekconcert gepland.  Op zaterdag 10 juni organiseren beide gemeenten concerten voor het brede publiek in samenwerking met de verschillende betrokken ambassades. De bedoeling is via kwaliteitsvolle producties en artiesten van o.a. Australië, Nieuw-Zeeland, en Ierland op een culturele manier de Mijnenslag te herdenken. Om de rol als gastregio en de inspanningen van de ambassades naar waarde te schatten, was een Vlaamse vertegenwoordiging van een artiest met internationale impact een must. Daarom werd Piet Goddaer (Ozark Henry) en Koninklijke Harmonie Ypriana gevraagd om een unieke productie samen te stellen. Rond 22u vindt het Kraterfront, een uniek sfeerscheppend evenement ter herdenking van de Mijnenslag, plaats. Op een weide langs de Kemmelstraat worden op een scherm, bestaande uit 200 vrijwilligers, 3D-projecties getoond in combinatie met een geluidsact. Op deze weide bevinden zich ook 2100 kaarsen, gemaakt door de leerlingen van alle West-Vlaamse scholen. De achtergrond voor dit
gebeuren zijn de 11 kraters (uiteraard ook de Pool of Peace) die zich bevinden in de omgeving van Kemmel en Wijtschate, over een totale afstand van 4 kilometer.

Blauwe verlichting, muziek, historische beelden en de littekens in het landschap vertellen het verhaal.

IEDEREEN KAN DE ZERO HOUR CONCERTEN EN HET KRATERFRONT GRATIS BIJWONEN. WIE MET DE WAGEN KOMT, KAN VANAF NU REEDS EEN PARKEERPLAATS RESERVEREN VIA DE WEBSITE WWW.GONEWEST.BE (KLIK OP KRATERFRONT, ‘KOOP EEN TICKET’ VOOR DE AANVRAAG VAN EEN GRATIS PARKINGTICKET).

MEER INFO VIA WWW.ZEROHOUR.BE  & WWW.GONEWEST.BE

Inschrijvingen en bijkomende informatie

Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ – Toerisme Heuvelland
Sint – Laurentiusplein 1, Kemmel
Tel: +32 (0)57 45 04 55
toerisme@heuvelland.bewww.toerismeheuvelland.be