Theatervoorstelling: Les Poilus
08 mei 2017 - Beveren-aan-de-IJzer - Bron: Gemeente Alveringem
Veldhospitaal Mary Borden in Beveren-aan-de-IJzer inspireert theatermaker

Op 9 juni 2017 wekt Theatergroep Wuivend Riet het aangrijpend oorlogsverhaal van Mary Borden en Ellen N. La Motte tot leven in de kerk van Beveren-aan-de-IJzer.

In 1915 richt Mary Borden, een Amerikaanse schrijfster, verpleegster en weldoenster een veldhospitaal op aan de Hoge Seine in Beveren-aan-de-IJzer. L’Hôpital Chirurgical Mobile N°1 staat onder controle van het Franse leger, maar Mary Borden deelt er de lakens uit. Haar aanpak blijkt succesvol. De sterftecijfers liggen er beduidend lager dan in andere Franse hospitalen. Het ziekenhuis krijgt de koosnaam “Le petit paradis des blessés”. 

In het Beverense hospitaal begint Mary Borden te schrijven over de verschrikkingen en het leed van de oorlog, wat resulteert in de oorlogsklassieker 'Verboden Gebied'. Het inspireert ook Ellen Newbold La Motte, een van de verpleegsters van Mary Borden, tot het schrijven van haar niets ontziende roman 'Het kielzog van de oorlog'. Beide meesterwerken zijn door de Vlaamse auteur Erwin Mortier in het Nederlands vertaald. Vrij naar deze boeken en personages heeft scenarist en regisseur Ed Vanderweyden het theaterstuk 'Les Poilus' geschreven. 

‘Les Poilus’, zoals de Franse soldaten werden genoemd, vertelt over de vlucht naar het front van twee eenzame vrouwen, over hun vriendschap, hun verboden liefde en hun bewustwording tegen het canvas van de slachting van de Groote Oorlog en de opkomst van de suffragettes.
'Les Poilus' beschrijft ook vrank en vrij het leven en sterven in de hospitaaltenten achter de frontlinie. En het absurde lot van soldaten die als kanonnenvlees worden opgeofferd door de Franstalige legerleiding. 'Les Poilus' wordt begeleid met live muziek.

Met: Nathalie Haspeslach, Ellen Van de Poel, Dirk de Deken en Yorgo Fontaine.
Tekst en regie: Ed Vanderweyden.

Het theaterstuk wordt in het kader van het herinneringsproject 'Operatie Beveren' opgevoerd in de Sint-Audomaruskerk van Beveren-aan-de-IJzer. In deze kerk loopt van 9 juni tot en met 10 september 2017 de gelijknamige tentoonstelling. De expo focus legt op het Belgisch militair hospitaal van dr. Derache en L'Hôpital Chirurgical Mobile N°1 van Mary Borden.

Praktisch 'Operatie Beveren' is een organisatie van Mens & Vrije Tijd Alveringem i.s.m. vzw Medic en met de steun van de federale staat en de Nationale Loterij