Herdenkingsplechtigheid aan het Amerikaans Monument
22 May 2017 - Kemmel - Bron: Filip Van Loo
Op vrijdag 26 mei 2017 is er om 13.30 uur een herdenkingsplechtigheid aan het Amerikaans Monument, Kemmelseweg in Kemmel.

Deze ceremonie gedenkt de Amerikaanse soldaten van de 27ste en de 30ste divisies die stierven tijdens de bevrijding van het gebied rond Kemmel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze herdenking heeft elk jaar plaats de vrijdag voor Memorial Day.



Op 6 april 2017, 100 jaar na de Amerikaanse oorlogsverklaring, werd een nieuw bezoekerscentrum geopend op de Amerikaanse begraafplaats. Het gebouw waarin het bezoekerscentrum is ondergebracht deed tot begin jaren 2000 dienst als conciërgewoning voor de Amerikaanse beheerder. Vandaag kom je hier als bezoeker meer te weten over de Amerikaanse betrokkenheid tijdens de Eerste Wereldoorlog in België en het ontstaan van de begraafplaats. Daarbij is er eveneens aandacht voor enkele persoonlijke verhalen van soldaten.

Herdenkingsdag



Ieder jaar, op de zondag dichtst bij 30 mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over deze begraafplaats in zijn Spirit of St. Louis om zijn gevallen landgenoten te groeten en bloemen over hun graven uit te strooien. Dit gebeurde 9 dagen na zijn historische vlucht over de Atlantische oceaan.