Herdenking 3e Slag bij Ieper
23 May 2017 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Op 30 juli 2017, aan de vooravond van 100 jaar Slag bij Passendale Passendale - De Derde Slag bij Ieper zullen er in de Ieperse binnenstad een aantal uitzonderlijke herdenkingsevenementen plaatsvinden. 

DCMS (de Britse overheidsdienst, Department for Culture, Media and Sports) organiseert in opdracht van de Britse overheid elk jaar van de herdenkingsperiode 14-18 in een ander land een nationale herdenkingsmoment. Na Mons in 2014 is het voor de tweede keer de beurt aan België. Op 30 juli is er een speciale Last Post aan de Menenpoort, gevolgd door een spectaculaire evocatie op de Grote Markt. Op 31 juli is er dan de traditionele plechtigheid op Tyne Cot Cemetery in Passendale.
 
+ Naast het grote event op zondag 30 juli is ook de generale repetitie op het marktplein op zaterdag 29 juli 2017: gratis en vrij toegankelijk voor iedereen.  
 
+ Menenpoort: speciale Last Post

Aan de vooravond van de 100-jarige herdenking van de Derde Slag zal de dagelijkse Last Post plaatsvinden. Daar zullen nakomelingen van enkele gesneuvelden aanwezig zijn van wie de naam in de Menenpoort gegrift is; naast speciaal uitgenodigde gasten. De Menenpoort zelf zal niet toegankelijk zijn voor het publiek maar de plechtigheid kan live gevolgd worden vanop een groot scherm op de Grote Markt.
 
+ Grote Markt: groot multimedia evenement

Rond 21u40 start op het marktplein een multimedia herdenkingsevenement. Het gaat om een unieke evocatie die het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog vertelt, met bijzondere aandacht voor De Derde Slag om Ieper. De historische Lakenhalle doet dienst als centraal “doek”. Het klank- en lichtspel gebruikt origineel archiefmateriaal, zoals foto's, kunstwerken, film- en audiomateriaal maar ook op maat gemaakte animatie. Zoals de projectie van gesprekken met veteranen; soldaten die zelf in Passendale gevochten hebben. Er zijn liveoptredens van Britse militaire bands, koren, solomuzikanten en acteurs.  Het hoogtepunt is de projectie op de Lakenhalle waarbij de vernietigde Lakenhalle van 100 jaar terug wordt geënsceneerd.
 
+ Praktisch (voorlopige informatie)

Tijdens het evenement zal de Grote Markt volledig afgesloten worden. Je zal er via drie toegangen vrij op mogen; tickets zijn niet nodig. Dit geldt zowel voor 29 (generale repetitie) als voor 30 juli 2017, vanaf 17 uur.
 
+ Tijdslijn voor 30 juli - de tijdstippen kunnen nog wijzigen
  • 15 uur - De Grote Markt wordt afgesloten om de evenementen voor te bereiden
  • 17 uur - De Grote Markt wordt weer opengesteld voor het publiek
  • 20 uur - De ceremonie aan de Menenpoort wordt uitgezonden op de Grote Markt (het publiek heeft geen toegang tot de Menenpoort)
  • 21.40 uur - Begin van het evenement op de Grote Markt
  • 23 uur - Einde van het evenement