Peace Village herdenkingsproject voor de Slag om Mesen
05 June 2017 - Mesen - Bron: Peace Village
Post to the Past – Post aan het verleden

Herdenken, stil staan bij de gruwel van 100 jaar geleden en actief ‘vrede maken’ is wat we in Peace Village elke dag opnieuw doen met onze gasten. De afgelopen maanden werden door gasten (voornamelijk leerlingen) uit verschillende landen vredesboodschappen op een paaltje geschreven. Tussen vrijdag 2 en vrijdag 9 juni worden die ruim 800 paaltjes als een vredespad opgebouwd rond Mesen. Op 7 juni, precies 100 jaar na de Mesenslag, zal ook de Gouverneur-Generaal van Nieuw-Zeeland zo’n herdenkingsplaatje schrijven en inslaan. Mogelijks volgen andere hoge gasten haar voorbeeld. 

100 jaar geleden…



7 juni 1917 staat in landschappelijk geheugen van de Westhoek gegrift. Om 03:10 kleurden 19 ondergrondse ontploffingen de hemel boven Mesen rood. De aarde beefde nog toen de Nieuw-Zeelandse Divisie de heuvelrug opstormde en Mesen bevrijdde. De Mijnenslag zou nog een week duren en meer dan 9000 dodelijke slachtoffers van over de hele wereld eisen.

Honderd jaar later wordt de herinnering aan de slag nog altijd levend gehouden. Op 7 juni 2017 zullen tal van familieleden een laatste groet brengen aan het graf van hun (over)-grootvader. Helaas begint, een eeuw later, de familieband te vervagen. Veel van de soldaten kregen ook nooit een persoonlijk bezoek.

Post to the Past – Post aan het verleden

Met “Post to the Past – Post aan het verleden” willen we alle soldaten die omkwamen tijdens de Slag om Mesen individueel herdenken. Scholen die overnachten in de Peace Village krijgen de kans om deel te nemen aan onze herdenkingswandeling, de Mars van de Fenix. Tijdens de wandeling vertellen we het verhaal van de Slag om Mesen maar focussen we vooral op de herdenking ervan een eeuw later. Zo brengen we onder meer een authentieke Maori ceremonie aan het Nieuw-Zeelands Herdenkingspark.

Verder krijgen ze ook een persoonlijke fiche van een gesneuvelde soldaat en een houten paaltje. Op hun ‘post’ (paaltje in het Engels) schrijven ze als het ware een brief naar hun soldaat. Naast hun beide namen, komt er ook een persoonlijke boodschap op de paaltjes. Zo moedigen we de leerlingen actief aan om na te denken over wat herdenken nu betekent voor hen. Ook vijf ambassadeurs (NZ, AU, UK, Ire, D) wandelden recent mee op onze tocht en lieten ook een boodschap achter.

Onze hoop is ook dat het de jongeren motiveert om na afloop het graf van hun soldaat te bezoeken of zijn verhaal verder uit te spitten in de archieven die online beschikbaar zijn. Ook hier helpen we graag aan mee.

7 juni, een pad vol herdenkingen

Van alle nationaliteiten die in Mesen vochten tijdens de Groote Oorlog, reisden de Nieuw-Zeelandse soldaten het verst. De boottocht alleen al duurde ruim drie maanden. Het trieste gevolg is dat slechts weinigen van de gesneuvelden ooit een persoonlijk bezoek kregen van familie of vrienden. Toch is Mesen hen nog niet vergeten. Het eerste luik van ons project bestond dan ook uit Nieuw-Zeelandse namen. Het spreekt voor zich dat de andere nationaliteiten de komende maanden en jaren aan bod komen.

Ruim 800 paaltjes met een boodschap voor een Nieuw-Zeelandse soldaat werden begin juni op het Vredespad rond Mesen geplaatst. Deze trage weg verbindt verschillende herdenkingssites van de Eerste Wereldoorlog met elkaar en vormt de komende twee weken letterlijk een pad vol boodschappen. Zo zullen familieleden het paaltje van hun grootvader kunnen zoeken en eventueel een boodschap terugschrijven aan de leerlingen.

Op 7 juni 2017, honderd jaar na datum, zullen de Gouverneur-Generaal en de Chef Defensie van Nieuw-Zeeland symbolisch het laatste paaltje ondertekenen en plaatsen langs het pad. Andere hoge gasten zullen dit voorbeeld mogelijks volgen.

De komende maanden en jaren krijgen nog eens ruim 8000 jongeren de kans om een slachtoffer te herdenken. Zo tonen ze dat 100 jaar na datum, deze mensen nog lang niet vergeten zijn…
 
Meer info: https://www.peacevillage.be/nl/post-past-post-aan-het-verleden