Herdenkingsmis Father McMenamin
05 June 2017 - Mesen - Bron: NZPT
Speciale herdenking in Nieppe/Mesen

Op donderdag 8 juni 2017 gaat er een eucharistieviering door ter ere van de enige Rooms-katholieke Nieuw-Zeelandse aalmoezenier die in België zijn leven liet. Padre James McMenamin.

Korte biografie

Priester James McMenamin werd gedood door een granaatinslag, terwijl hij de doden van de Slag om Mesen een begrafenis gaf. Drie van de zes soldaten die hem daarbij hielpen, werden zwaar gewond. Zijn graf ligt in de crypte voor de pastoors te Nieppe, net over de grens met Frankrijk.
Als eerste van vier Nieuw-Zeelandse aalmoezeniers die gedood werden aan het Westelijk Front, was McMenamin de enige Nieuw-Zeelandse Rooms-katholieke kapelaan die tijdens actieve dienst in de Eerste Wereldoorlog werd gedood. (Een andere katholieke “padre” is gestorven als gevolg van zijn oorlogsdienst).

James McMenamin is in 1874 in Petone geboren. Hij werd opleid als schrijnwerker en toerde als pianist met een theatergroep door NZ, midden van de jaren 1890. Hij speelde cricket voor Waiwhetu en later Petone, voordat hij in het Holy Cross College te Mosgiel begon te studeren, waar hij een van de eerste vier priesters werd die er werden gewijd. Na eerst een periode aan de Westkust, werd hij priester in het Sacred Heart te Petone in 1911.

Padre McMenamin kwam al vroeg in de oorlog bij de aalmoezeniersdienst en was één van de twee aalmoezeniers om met de eerste Anzacs in Gallipoli te landen. “Geen plek was te gevaarlijk voor hem ..." schreef een andere aalmoezenier. "Hij droeg water, hielp de gewonden naar het strand, hij was constant aan het helpen." Na vijf maanden werd hij zo ziek dat hij naar huis werd geëvacueerd.

Ondertussen gekend als 'Father Mac', kwam hij terug in dienst aan het Westelijk Front in januari 1917. Vijf maanden later stierf hij in Mesen. William Walker, Methodist-aalmoezenier van de Rifle Brigade, ontmoette Padre McMenamin de nacht voor zijn dood. "Hij had heel de dag enorm uitputtend werk uitgevoerd (het begraven van de gesneuvelden)", schreef Walker. "Hij was een uitzonderlijke man, loyaal en toegewijd aan zijn werk, en geliefd door iedereen. Hij drong zelfs (die nacht) erop aan dat ik een of twee van zijn koekjes opat."

James werd eerst begraven in Underhill Farm Cemetery maar op vraag van pastoor Raphaël Vandaele uit Nieppe werd hij opgegraven en herbegraven in de crypte van de pastoors van Nieppe. Hij was er heel geliefd en we denken dat hij daar regelmatig de mis voorging.

Via het werven van fondsen werd een nieuwe kerk gebouwd in Petone en dit ter nagedachtenis van Father McMenamin. Gebouwd in 1934, werd die kerk in de jaren negentig echter als een aardbevingsrisico gesloopt, hoewel een deel van de voorzijde als ingang van de nieuwe kerk dienst doet. Een brandraam blijft samen met zijn "slagveldkelk" als herinnering in de nieuwe kerk.

Herdenking in Nieppe en Mesen

Padre McMenamin is één van de 100 Faces in de tentoonstelling in Mesen en dit speciaal relict wordt er tentoongesteld. Deze kelk werd hem gegeven door zijn parochie toen hij naar de oorlog trok en deze werd daar teruggebracht na zijn dood en is nu te zien in de tentoonstelling in Mesen.

We herdenken zijn dood exact na 100 jaar op 8 juni 2017. Eerst is er een plechtigheid in Nieppe om 16u00 aan zijn graf op de gemeentelijke begraafplaats van Nieppe. Om 19u30 is er dan een bijzondere kerkdienst in de kerk van Mesen.

Deze diensten worden door verschillende priesters samen verzorgd (Nieuw-Zeeland, Frankrijk en België). In Nieuw Zeeland wordt dezelfde dag een soortgelijke dienst verzorgd in zijn parochie te Petone.

De plechtigheid en de misviering kunnen door iedereen worden bijgewoond. De Vaderlandslievende Verenigingen en Vaandels zijn zeer welkom om deel te nemen aan deze dienst.

Enkele leden van Maori Culture Group Ngati Ranana,en organiste Heather Charlton zullen de dienst in Mesen muzikaal ondersteunen.
Dit is een initiatief van The New-Zealand Pilgrimage Trust vzw en dit met de ondersteuning van Stad Mesen, Parochie Mesen/ Federatie Heuvelland, stad Nieppe, de parochie Saint Martin van Nieppe, Ambassade en Defensie Nieuw-Zeeland.

Locaties:
  • Nieppe: Parc du Château de Nieppe, 227 Rue de Bailleul, 59850 Nieppe.
  • Mesen: Sint Niklaaskerk te Mesen,
Meer informatie: contact via het e-mail adres: newzealandpilgrimage@gmail.com. U kan ons terugvinden op Facebook via New Zealand Pilgrimage.