Remembrance in Mesen
06 June 2017 - Mesen - Bron: Vrienden van het In Flanders Fields Museum
REMEMBRANCE
MESSINES RIDGE BRITISH CEMETERY
MESSINES RIDGE (N.Z.) MEMORIAL
8 JUNI 2017 om 19u30

Sapper James Marshall ALLAN
4/672, No. 2 Coy., New Zealand Engineers who died on 07 June 1917 Age 21
Son of Thomas and Christina Agnes Allan, of 3, Warden St., Opoho, Dunedin. Also served at Gallipoli.



Jim Allan is de grootoom van Diana over wie in haar familie over de generaties heen zoveel wordt verteld. De grootoom die in het begin van de vorige eeuw van de andere kant van de wereld naar onze Westhoek kwam om hier als soldaat te vechten in de Grote Oorlog.

Zeven jaar geleden waren wij hier samen om met de Franse en de Nieuw-Zeelandse familie Jim Allan te herdenken. Er werden geschenken uitgedeeld en de broche van een Nieuw-Zeelands soldaat, van Jim dus, die jarenlang in een Franse lade lag werd door de dochter van Mariel-Louise, opnieuw overhandigd aan de Nieuw-Zeelandse familie. De belofte van Jim om de beide families samen te brengen werd dan toch ten dele ingelost.

Company Serjeant Major Arthur Earl Collie
8/862, 4th Otago Coy. 2nd Bn., Otago Regiment, N.Z.E.F. who died on 07 June 1917 Age 23
Son of William and Lucy Collie, of 116, Highgate, Roslyn, Dunedin, New Zealand. Native of Invercargill.

Arthur Earl Collie komt uit zo’n typische Nieuw-Zeelandse familie. Vader William is een Schot die zijn geluk beproeft in Ierland maar in 1856 naar Australië trekt om 27 jaar later in Nieuw Zeeland aan te komen.

Arthur zou de 7e juni niet overleven.

Het nieuws komt bij zijn familie in Nieuw-Zeeland keihard aan. Naar zijn broers en zusters beweren herstellen vader en moeder eigenlijk nooit meer van dit verlies. Zijn oudste (half)broer wordt in december 1917, nog geen half jaar na het overlijden van Arthur Earl, vader van een mannelijke tweeling. De ene zoon wordt Arthur genoemd, de andere Earl.

Het is de zoon van deze Earl die bij ons zal zijn, en voor wie het graven naar de familiegeschiedenis de aanleiding was om deze herdenking te houden. Enkele jaren later, in 1919 wordt de zoon van één van de zusters ook Arthur Earl genoemd. Er vond reeds een remembrance plaats op 06/06/2009.

Deze remembrances vinden plaats op initiatief van VIFF Johan Van Duyse en in het bijzijn van familie van beide gesneuvelden.

Wij hopen dat jullie deze plechtigheid talrijk kunnen bijwonen.