Herdenking 3e Slag bij Ieper (Slag bij Passendale)
01 July 2017 - Passendale - Bron: Filip Van Loo
Op 30 en 31 juli 2017 wordt in Ieper en Passendale 100 jaar Slag bij Passendale herdacht. Het worden enkele uitzonderlijke herdekingsevenementen in organisatie van de Britse overheid in samenwerking met de stad Ieper. Alle Ieperlingen worden uitgenodigd op de avant-première van een grote multimediale evocatie op zaterdagavond 29 juli, een speciale Last Post gevolgd door de evocatie zelf op de Grote Markt op 30 juli én de uitzending van de officiële herdenkingsplechtigheid op 31 juli op Tyne Cot Cemetery in Passendale.



Vooral de evocaties op 29 en 30 juli 2017 beloven historisch en indrukwekkend te worden met een pak internationale acteurs en artiesten én onze eigen Lakenhalle als decor. De Britse Openbare Omroep produceert het evenement. Tv-zenders van over de hele wereld zullen het evenement live uitzenden. Bij ons doet de VRT dat. De BBC strijkt neer met een crew die uit honderden mensen bestaat. Er is màànden aan de voorbereiding gewerkt. Om alles in goede banen te kunnen leiden is er een aangepast verkeers- en parkeerplan in de binnenstad. Maar de toegang is gratis en alle Ieperlingen zijn welkom.

De Britse overheidsdienst Departement for Culture, Media and Sports organiseert elk jaar van de herdenkingsperiode 2014-2018 in een ander land een nationaal herdenkingsmoment. België is voor de tweede keer aan de beurt. In 2014 was er de herdenking in Mons, en nu in 2017 komen ze naar Ieper en Passendale.

Programma
  • 29/07: Avant-première evocatie van vier jaar oorlogsvoering langs de Ieperboog met spectaculaire projecties op Lakenhalle en live optredens. Locatie Grote Markt Ieper. Tijdstip: tussen 21.40 u en 23.00u.
  • 30/07: Om 20.00u projectie speciale Last Post plechtigheid op groot scherm, locatie Grote Markt Ieper. Van 21.40 u tot 23.00 u Evocatie Slag bij Passendale/Derde Slag bij Ieper van vier jaar oorlogsvoering langs de Ieperboog met spectaculaire projecties op Lakenhalle en live optredens, locatie Grote Markt Ieper.
  • 31/07: Slag bij Passendale/Derde Slag bij Ieper vanaf 13.00 u kan men op de Grote Markt te Ieper op groot scherm de officiële herdenkingsplechtigheid van op Tyne Cot Cemetery in Passendale volgen .
Menenpoort: speciale Last Post

Op 30 juli komen er 400 genodigden naar de Last Post: nakomelingen van enkele gesneuvelden van wie de naam in de Menenpoort gegrift is en een aantal speciale gasten. De Menenpoort is op 30 juli niet toegankelijk voor het publiek, maar de plechtigheid kan live gevolgd worden op groot scherm op de Grote Markt van Ieper.

Grote Markt: avant-première van de multimedia evocatie op 29 juli en evocatie zelf op 30 juli

Zowel op zaterdag 29 als op zondag 30 juli start om 21.40 u op de Grote Markt van Ieper een multimedia herdenkingsevenement, een productie van BBC. Het gaat om een unieke evocatie die het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog vertelt, met bijzondere aandacht voor de Derde Slag bij Ieper, Slag bij Passendale. Er zijn live optredens van Britse militaire bands, koren, solomuzikanten en acteurs. Hoogtepunt wordt de projectie op de Lakenhalle waarbij de vernietigde Lakenhalle van 100 jaar terug wordt geënsceneerd. Er worden leden van het Britse en Belgische Koningshuis verwacht op zondag 30 juli.

Plechtigheid Tyne Cot Cemetery

Op maandag 31 juli, historische datum van de aanvang van de Slag bij Passendale, Derde Slag bij Ieper, wordt de officiële plechtigheid om 13.00 u gehouden op de grootste Commonwealth begraafplaats Tyne Cot Cemetery in Passendale. Deze herdenking is enkel toegankelijk met een ticket die vooraf door DCMS werd toegekend. Er zijn hiervoor geen tickets meer verkrijgbaar. De plechtigheid kan eveneens live gevolgd worden op groot scherm op de Grote Markt van Ieper.

Op zaterdag 29 juli en zondag 30 juli kan iedereen via 3 publieksingangen naar de Grote Markt van Ieper: D’hondtstraat, Sint Jacobstraat en Diksmuidestraat. Om veiligheidsredenen worden geen rugzakken toegelaten en zal de bagage gecontroleerd worden.

Parkeren kan op de randparkings: KVK Westhoek, Parking Picanol in de Steverlyncklaan (enkel op zondag) en Parking Rijselpoort. Deze parkings blijven open tot 00.30 u.