Nakomelingen van vader en zoon Moorhouse uit het Verenigd Koninkrijk herdenken familielid tijdens Last Post
20 July 2017 - Ieper - Bron: Westtoer
Achterkleindochter Rebbeca Lisle is op zaterdag 29 juli 2017 te gast in Ieper om haar familieleden (Harry en Ronald Moorhouse - vader en zoon) te herdenken tijdens de Last Post.
 
Wat: nakomelingen (relatives, descendants) van 2 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die hier 100 jaar geleden tijdens de Derde Slag om Ieper (Passendale) de dood vonden, herdenken hun familielid tijdens de Last Post en betuigen hun respect door een krans neer te leggen.

Project: Westtoer heeft met de steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Regering uit 7 landen telkens twee nakomelingen uitgenodigd om 100 jaar later hier hun familielid te komen herdenken. De nakomelingen komen gespreid over het jaar. Tijdens de internationale herdenking van de Mijnenslag in juni kwamen mensen uit Nieuw-Zeeland en Ierland. Later op het jaar verwelkomen we verwanten uit Frankrijk (september), Australië (september), Duitsland (oktober) en Canada (november). Westtoer komt tussen in de reis- en verblijfskosten en biedt hen ook een gepersonaliseerd programma in de streek aan.
 
Rebecca Lisle is de achterkleindochter van Harry Moorhouse. Zowel Harry, als zijn zoon Ronald nemen dienst in het leger in 1914 en worden ingedeeld bij het 4th Battalion King’s Own Yorkshire Light Infantry (KOYLI), 49th Division. Tijdens de Derde Slag bij Ieper heeft Lieutenant Colonel Harry Moorhouse het bevel over het 4th Battalion KOYLI. Op 9 oktober 1917 staat het bataljon in reserve. Tijdens de aanval wordt de eenheid onmiddellijk zwaar onder vuur genomen. Het 4th battalion KOYLI wordt ter versterking naar voor gestuurd. Ronald, die ondertussen Captain is, begeeft zich met zijn compagnie naar het eerste doel net voor Kronprinz Farm (weg ’s Graventafel – Mosselmarkt). Captain Ronald Moorhouse raakt dodelijk gewond terwijl hij zijn compagnie leidde. Wat later wordt ook Harry gedood. Hij wordt geraakt door een scherpschutter bij het verlaten van zijn hoofdkwartier, op weg om hulp te zoeken voor zijn zoon. De aanval loopt vast en zo goed als alle troepen moeten zich terugplooien op hun startpositie. Hun beide lichamen worden nooit teruggevonden. Ze worden samen herdacht op het Tyne Cot Memorial. Rebecca Lisle en haar man Keith Erskine worden uitgenodigd door Westtoer om haar overgrootvader Harry, grootoom Ronald en al degene die streden tijdens de Eerste Wereldoorlog in onze streek samen te herdenken.