Verlengd: Expo Vive Labeur - Eerste foto's monument Chinese arbeiders
14 August 2017 - Poperinge - Bron: WO1-cel Stad Poperinge
AL MEER DAN 4 000 BEZOEKERS VOOR VIVE LABEUR
Expo verlengd tot en met 15 november 2017



De tentoonstelling Vive Labeur in de Poperingse Gasthuiskapel loopt als een trein. Halfweg de openstelling klokt de expo al af op meer dan vierduizend bezoekers. Het succes? “Een topnaam als Stephan Vanfleteren, gekoppeld aan een sterk historisch verhaal”, aldus Annemie Morisse, van de WO 1-cel, initiatiefnemer van de expo.

Het sterke historisch verhaal is dat van de Chinese deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Ze kwamen met duizenden naar Poperinge en omstreken, niet om te vechten maar om te werken achter het front. “Kapotgeschoten wegen herstellen, obussen verleggen in de munitiedepots, camouflagenetten maken, tien uur per dag, zeven dagen op zeven. Ze zaten niet direct aan het front, maar toch in de gevarenzone. Er stierven meer dan 2 500 Chinese arbeiders. Zestig van hen liggen begraven in Poperinge”, vertelt Annemie.

Gautier Platteau van uitgeverij Hannibal voelde het potentieel in dit verhaal. Als uitgever werkt hij al enige tijd met een schare topfotografen. Twee van hen, Stephan Vanfleteren en Sanne De Wilde, gingen de uitdaging aan. Ze trokken naar China, op zoek naar sporen van dit bijzondere WO 1-verhaal. Het resultaat van die zoektocht hangt nu in de Gasthuiskapel. De exporuimte onderging een metamorfose en ademt de sfeer die deze tentoonstelling wil oproepen: mysterieus, een beetje geladen, maar ook onthullend en aangrijpend.

“Voor vele mensen is dit een ontdekking. Het verhaal van de Chinese arbeiders werd voor het eerst uitgediept een tiental jaren geleden. Toen was er al een tentoonstelling in In Flanders Fields Museum. De koppeling van het thema aan hedendaagse kunstenaars is een formule die werkt. We zijn nu een goede maand open en kregen al meer dan vierduizend bezoekers over de vloer. De catalogus is al uitverkocht. We hebben er moeten bijbestellen. Het boek bevat historische foto’s en is een vertaling van de memoires van Sun Gan, een Chinese arbeider die in onze contreien verbleef. Wegens succes verlengd, dat hangen we straks op de affiche. De expo loopt normaal gezien tot 17 september maar we zullen er nog twee maanden aan toevoegen, tot en met 15 november.”

Er is nog een goede reden om de expo te verlengen tot 15 november. Die dag is het precies honderd jaar geleden dat er een bombardement plaatsvond op een kampement in Poperinge. Daarbij kwamen dertien Chinese arbeiders om het leven. De stad heeft een stuk grond aangekocht vlakbij deze historische plek, aan de Visserijmolenstrat. “Daar komt nu een Chinese site, met twee monumenten. Wij bouwen een shelter voor de Chinese sjouwer. De Chinese overheid plaatst ook een monument: drie Chinese arbeiders in brons. Beide monumenten kijken uit over de voormalige begraafplaats van de omgekomen Chinezen. We willen deze site ook toeristisch ontsluiten. Er komen infopanelen, een wandelpad en een zitbank. Het is fijn dat ook de Chinezen zelf dit verhaal hebben ontdekt. De monumenten zullen een uiting zijn van verschillende culturen, maar het uitgangspunt hebben we gemeen. We willen de Chinese arbeiders op passende wijze herdenken.”

Praktische info

Vive Labeur in de Gasthuiskapel, tot en met 17 september dagelijks geopend (gesloten op maandag). Daarna open tijdens het weekend, dit tot en met 15 november, 13 – 18 uur. Toegang gratis.
 
Stad Poperinge neemt designer Stefan Schöning (links op de foto) onder de arm. Hij ontwierp een shelter voor het beeld van de sjouwer.



Kunstenares Yan Shufen maakt in opdracht van de Chinese overheid drie beelden van de Chinese arbeiders. Beide monumenten komen op de nieuwe herdenkingssite Busseboom, in de Visserijmolenstraat, Poperinge.