Toeristische sector in de Westhoek tevreden over de zomer
21 augustus 2017 - Poperinge - Bron: Westtoer
Sterke belangstelling voor grote evenementen en fietstoerisme

De tevreden toeristische actoren klonken op maandag 21 augustus 2017 in Poperinge op de rest van het seizoen.De toeristische sector in de Westhoek is tevreden over het eerste deel van de zomer. De logiessector noteert betere cijfers dan in 2016. Tal van toeristische diensten kregen meer bezoekers over de vloer.  Nog altijd bestaat grote interesse voor het fietstoerisme. Opvallend is de stijgende interesse van een breed publiek voor evenementen. De herdenking van 100 jaar Slag bij Passendale kende een nooit geziene internationale belangstelling met bijna 30.000 bezoekers. De aandacht hierbij van televisiezenders zorgde voor een wereldwijde uitstraling voor de Westhoek. 
“Vakantiegangers kunnen tal van aspecten van de Westhoek bijzonder appreciëren. Het goede leven, het familievriendelijk aanbod, de unieke verblijfsmogelijkheden, de nabijheid van de Kust en de vele elementen rond de Eerste Wereldoorlog zijn thema’s waarmee de Westhoek zich onderscheidt bij een breed publiek. Toeristen waarderen meer dan ooit de authenticiteit van de streek. Dit DNA blijft toekomstgericht een grote troef”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Tevreden logiessector

De logiessector is tevreden over de boekingen tot half augustus. Ze spreken van een goed seizoen, waarbij het aantal overnachtingen en de bezettingsgraad zeker boven het niveau van 2016 liggen. Sommige logiesuitbaters in Ieper spreken zelfs van een bijzonder goed jaar.
Ook de restaurants en cafés blijken tevreden uit een bevraging. Naar aanleiding van evenementen en op dagen van goed weer zitten de terrasjes afgeladen vol in de streek.

Meer bezoekers in de toeristische diensten

Aan de onthaalbalies van de diensten voor toerisme werden deze zomer globaal meer toeristen ontvangen dan in 2016. Poperinge doet het goed in juli met 6.300 baliebezoekers (+14%) en in Heuvelland valt het gloednieuwe bezoekerscentrum heel erg in de smaak (3.900 bezoekers). In Veurne en Zonnebeke worden er telkens 15.000 bezoekers aan de balie geteld (+15%), wat beduidend meer is dan in juli 2016. Met 24.000 had Toerisme Ieper de meeste baliebezoekers.

Topevenementen

Veel evenementen vieren hoogtij deze zomer. Toppers zoals Festival Dranouter mochten onder een stralende zon 45.000 bezoekers verwelkomen, een status quo in vergelijking met 2016. De organisatie blikt er tevreden terug op het eerste off-Dranouter festival, ‘Het Nieuwe Westen’.

Na de absolute recordcijfers (24.000 bezoekers) van vorig jaar, is het Kunstenfestival Watou goed op weg om deze cijfers bijna te evenaren. De voorbije maand haalden ze 87% van hun ticketverkoop van juli 2016. De reacties zijn zeer positief en het resultaat is beter dan verwacht.
Veurne kent traditioneel een goede evenementenzomer met veel interesse van kusttoeristen. Onder andere kiosk for kids en Furnival zorgden voor 4.500 geïnteresseerden.

De heksenstoet in Beselare bracht eind juli een ongeziene mensenmassa bijeen met meer dan 30.000 bezoekers.

De Westhoek KD’s trekken al de hele zomer door de Westhoek met een reeks aan kindvriendelijke activiteiten. Jaek en Nink vallen goed in de smaak bij gezelschappen met kinderen, je kan nog mee met hen ‘up toer’ tot eind deze maand. Het initiatief telde in juli zo’n 10.000 deelnemers.

Internationale uitstraling

Met bijna 30.000 bezoekers zorgde ook de herdenking in Ieper en Zonnebeke van 100 jaar Slag bij Passendale/Derde Slag bij Ieper voor unieke momenten. Twee avonden op rij werden er in Ieper 8.000 bezoekers genoteerd. Zonnebeke telde op het publieksweekend meer dan 15.000 bezoekers en op de plechtigheid van Tyne Cot Cemetery waren een 5.000-tal aanwezigen.

“De weerklank in de (inter)nationale media voor en na de evenementen was bijzonder groot. De live uitzending van de evocatie zorgde onder meer voor bijna één miljoen kijkers op Eén. Ruim 1,3 miljoen kijkers hebben de uitzendingen op de BBC gevolgd. Samen met de belangstelling van actuele media zorgde dit alles voor een sterke internationale uitstraling voor de Westhoek”, aldus Jef Verschoore, ondervoorzitter van Westtoer.
In juni werden er in de Westhoek 9% méér herdenkingstoeristen geteld (48.800) dan in dezelfde maand vorig jaar. Juli was goed voor 55.700 herdenkingstoeristen, een toename met 2% in vergelijking met juli 2016. Op de begraafplaatsen zien we vooral sinds augustus opmerkelijk meer bezoekers. Tussen 1 juli en 15 augustus werden op 4 grote begraafplaatsen in de regio (Tyne Cot en Lijssenthoek Military Cemetery en de Duitse begraafplaatsen in Langemark en Vladslo) gemiddeld 23% meer bezoekers geteld dan in dezelfde periode vorig jaar. De media-aandacht naar aanleiding van de herdenkingen eind juli zorgde de eerste weken van augustus voor een stijgend aantal Vlaamse bezoekers in de regio.

Fietsers uit de kustregio

De diensten voor toerisme in de Westhoek bevestigen tevens een blijvende interesse in het recreatief fietsen. Veurne noteert een stijgend aantal fietstoeristen die een dagtrip maken vanaf de Kust. Door het toevoegen van een knooppunt op de Grote Markt vinden veel meer fietsers uit De Panne, Koksijde-Oostduinkerke of Nieuwpoort vlot het centrum. Bij de eerste editie van de fietszoektocht in de noordelijke Westhoek (Veurne/Diksmuide) zijn tot op vandaag meer dan 2.000 exemplaren verkocht. Ook het wisselvallig weer zorgt er voor dat meer fietsers vanuit de Kust het hinterland ontdekken.