Open Monumentendag in de Zuidelijke Westhoek
28 August 2017 - Boezinge - Bron: CO7
Op zondag 10 september 2017 is het Open Monumentendag: honderden monumenten  in Vlaanderen zetten hun deuren open! De Onroerend Erfgoeddienst van CO7 en verschillende actoren in de Zuidelijke Westhoek sloegen de handen in elkaar! Je kan je eigen route rond drie thema’s uitstippelen:
  • Herbestemming en restauratie
  • Erfgoed en natuur
  • Eerste Wereldoorlog    
Er zijn ook activiteiten voor gezinnen met kinderen!

Een uitgebreid overzicht van deze activiteiten in de Zuidelijke Westhoek is terug te vinden in de regionale folder die je hier kan bekijken.
 
HERBESTEMMING EN RESTAURATIE

In het bezoekerscentrum in Kemmel en het Merghelynck Museum in Ieper word je door deze pas gerestaureerde monumenten gegidst. Studenten architectuur legden de historische gelaagdheid van Ieper bloot, hun werk wordt getoond in de tentoonstelling ‘De Onzichtbare Stad’ in de Kazematten.

Het Guynemer monument in Poelkapelle en de Duitse Militaire begraafplaats in Langemark werden gerestaureerd, je wordt er voor de gelegenheid rondgeleid. Ook de voormalige olieslagerij van Langemark (nu verzekeringskantoor) opent uitzonderlijk zijn deuren voor een rondleiding.

Bij het vakwerkwerkhuisje in het Helleketelbos in Poperinge kan je een demonstratie haagvlechten volgen of deelnemen aan een workshop lemen voor kinderen. Even verderop in de Palingstraat, ligt een beschermde, maar vervallen vakwerkhoeve. Tijdens een unieke rondleiding maak je kennis met de restauratieplannen. In de Kinderbrouwerij van Reningelst kan je de restauratie van de imposante mouttoren van dichtbij volgen.

In het centrum van Zonnebeke krijg je een woordje uitleg bij het modernistische wederopbouwproject van Huib Hoste met de O.L.V.-kerk en de pastorie (nu kenniscentrum Memorial Museum Passchendaele). In Passendale maak je kennis met Tyne Cot Cemetery en het bezoekerscentrum, een geslaagde combinatie van onroerend erfgoed met hedendaagse architectuur.

ERFGOED EN NATUUR

Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge is de grootste hospitaalbegraafplaats van WO I. In de voormiddag is er een speciale groene gidsbeurt op deze begraafplaats, de tuinman vertelt vanuit zijn praktijkervaring. In de namiddag neemt een natuurgids je mee voor een wandeling langs de Vleterbeek, in het voetspoor van Philip Gosse. (H)Op Stap is een wandeling die je via deels onverharde wegen laat kennismaken met het Poperingse hoplandschap en de hopgeschiedenis.

In de middeleeuwen werd een bevaarbare waterverbinding tussen Poperinge en de IJzer gerealiseerd. Exact 650 jaar later is er een tentoonstelling over de Poperingevaart, die je kan bezoeken in de Sint-Amatuskerk van Oostvleteren.

‘De Oude Waterzuivering’ in Zillebeke speelde tijdens de naoorlogse jaren een belangrijke rol in de Ieperse watervoorziening. Je verkent de filterinstallaties en de omgeving van de Verdronken Weide. Tijdens de landschapswandeling in Mesen maak je kennis met de waardevolle omgeving rond Mesen, je passeert een bocage-landschap en vele oorlogsmonumenten. 

EERSTE WERELDOORLOG

In de velden rond Madonna ligt een geschutsbedding waar ooit een zwaar kanon, de Panzerturm, heeft gestaan. De Vredesbeiaard in de Sint-Niklaaskerk van Mesen bestaat uit 58 klokken, die werden geschonken door verenigingen uit de hele wereld. Beide monumenten kan je op 10 september uitzonderlijk ontdekken.

Camille Tiersen schreef op 80-jarige leeftijd het vluchtverhaal van zijn familie tijdens de Eerste Wereldoorlog. De theaterwandeling “Op stap door het verhaal van Camille, veldwachterszoon uit Wijtschate” neemt je mee langs plaatsen uit dit verhaal. Je kan ook Bayernwald bezoeken.
 
GEZINSACTIVITEITEN

Ontdek aan de hand van een interactieve brochure het verhaal van Colne Valley Cemetery in Boezinge. Ambachtsmannen tonen hoe ze deze begraafplaats piekfijn onderhouden. Tijdens de workshop ‘cheese crafting’ in De Oude Kaasmakerij van Passendale leert een kaasmaker je alle geheimen van het ambacht.

FOLDER
De regionale folder is te verkrijgen bij de openbare bibliotheken, de toeristische kantoren en de gemeentelijke cultuurdiensten van Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke.  Je kan de folder ook digitaal bestellen via http://www.co7.be

Meer informatie: