Commonwealth War Graves Commission (CWGC) neemt voor de eerste keer deel aan Open Monumentendag
04 september 2017 - Boezinge - Bron: Commonwealth War Graves Commission (CWGC)
Op 10 september 2017 zal Vlaanderen opnieuw Open Monumentendag hosten, het grootste eendaagse culturele evenement in Vlaanderen. Het evenement wordt georganiseerd door Herita en lokaal ondersteund door CO7. Beide organisaties engageren zich en ondersteunen het opwekken van de interesse in erfgoed voor alle leeftijden. Al 29 jaar heeft dit evenement de mogelijkheid gecreëerd om erfgoed open te stellen voor het publiek in Vlaanderen en dit allemaal gratis. Jaarlijks bezoeken veel lokale en internationale bezoekers bekende, maar ook minder bekende monumenten, historische landschappen, archeologische sites en ander onroerend erfgoed.

Dit jaar neemt de CWGC voor de eerste keer deel – door middel van het openstellen van Colne Valley Cemetery, gelegen ten noorden van de stad Ieper. Het stelt ons in staat om het belangrijke werk te tonen dat achter de schermen plaatsvindt om de graven van diegenen die stierven in beide wereldoorlogen te verzorgen. Deze begraafplaats situeerde zich pal tegen de Duitse frontlijn tijdens de Eerste Wereldoorlog en er liggen op vandaag 47 soldaten van het Gemenebest begraven.

Op Open Monumentendag moedigen we gezinnen aan om Colne Valley Cemetery te bezoeken en om het interactieve boekje dat speciaal voor kinderen werd gemaakt te gebruiken. Het boekje is gericht op kinderen van 6 tot 8 jaar en stelt de gezinnen met kinderen in staat om het verhaal te ontdekken van de Eerste Wereldoorlog, Colne Valley Cemetery en het werk van de CWGC in het verzorgen van de herinnering van hen die stierven. Één familie zal een exclusief bezoek aan de CWGC workshops te Ieper winnen!

Tijdens de dag zullen verschillende ambachtslieden de vele aspecten van het onderhoud van de CWGC begraafplaatsen demonstreren, onder meer door gravure specialisten en tuinmannen. We zullen ook het grootschalige restauratieproject toelichten dat in 2015 werd uitgevoerd nadat zware regenval de begraafplaats overstroomde.

Bezoekers zijn van harte welkom om deel te nemen aan de activiteiten, gratis en zonder inschrijving, vanaf 10u tot 18u op Colne Valley Cemetery, Kleine Poezelstraat, gelegen ten oosten van Boezinge.

Parkeren is mogelijk verderop in de straat bij het Klein Zwaanhof.

Voor meer informatie: