Multimedia spektakel ‘When this bloody war is over’ te Wijtschate
17 september 2017 - Wijtschate - Bron: Filip Van Loo
When this bloody war is over….Is de titel die het multimedia-spektakel draagt dat op 22, 23 en 24 september 2017 wordt opgevoerd in de Sint-Medarduskerk te Wijtschate.

Het is het derde concert over de Groote Oorlog dat de gemeente Heuvelland brengt. Het eerste in 2007,vervolgens in 2014 en nu in 2017 het derde.

telkens werd het concept uitgewerkt door Eric Flamand, die de streek en zijn dorp in het bijzonder zeer goed kent. De geschiedenis van WO1 in de ruime regio interesseren hem bijzonder, van daar om die kennis te delen met het grote publiek.Wat in 2007 gebracht werd was klein, maar gezellig. Een combinatie van foto’s en videobeelden met life muziek van The Swigshift en vooraf opgenomen teksten die gemixt werden.

In 2014 brachten we het verhaal van het begin van de oorlog, de Duitsers die ons land binnen vielen en in november zich vestigden in de Ieper Salient, en dit voor drie jaar. We vertelden toen het verhaal van hoofdzakelijk de Duitse soldaten, de inname van de dorpen, de dorpelingen die moesten vluchtten en het eindigde met de kerstbestanden.Toen werd de cast ook al uitgebreid. We bleven verder werken met The Swigshift, maar deze kregen versterking van het Westhoek Consort, onder leiding van Nico Logghe, wat resulteerde in een meerwaarde van het muzikale gedeelte. De teksten werden toen ook al grotendeels life gebracht door Dirk Clement, die met zijn prachtige stem elkeen kon meenemen in de vele verhalen. Ook op gebied van beelden werd er een grote stap vooruitgezet. Video-Art van Dirk Jengember bewerkte originele beelden en actuele beelden in een sublieme voorstelling die menig aanwezige kippenvel bezorgde.Ook dit jaar zal hij terug het video gedeelte voor zijn rekening nemen en krijgen we weer sublieme beelden te zien. Verder vertellen we dit keer het verhaal van de voorbereidingen van de mijnenslag die de proloog vormden voor de derde Slag van Ieper, de slag van Passchendaele. Terwijl hier die voorbereidingen bezig zijn gebeurd er ook heel wat in Ierland. De problemen rond de home-rule, de problematiek met katholieken en protestanten, de Nieuw-zeelandse en austalische soldaten worden betrokken in de oorlog in onze regio, alles wordt de bezoeker haarfijn en toch begrijpelijk uitgelegd, begeleid met de muziek van, inderdaad The Swigshift terug. Ook dit keer krijgen ze versterking van Het Westhoek Consort olv Nico Logghe. Maar we doen er nog wat extra bij; Yves Bondue, die een lange periode optrad in de musical War Horse in Amsterdam en Antwerpen is er bij, Roy Vanvynckenroye, gaat mee in het verhaal, het Wijtschaats koor Hoogland, met daarin de burgemeester van Heuvelland, Lieselot Beeckaert geeft het beste van zichzelf, enkele leden van de Ypres Pipes and drums zijn er bij en ook enkele kinderen zullen hun ding kunnen doen.

Dirk Clement, die zelf ook vele keren op de planken staat, en ook een oud radio 2 man, neemt ons mee in het verhaal, en bij momenten gaan we dan over op live acteren in de kerk door enkele zeer goede streekacteurs.

Kortom, het zal terug een avond worden om van te genieten en die je zeker niet mag missen.

De voorstellingen gaan door op vrijdag 22 september om 20.30 u, zaterdag 23 september om 20.00 u en zondag 24 september om 18.00 u. Deze gaan telkens door in de St-Medarduskerk te Wijtschate.De Vrijdagavond nemen de Lions Heuvelland volledig voor hun rekening, en koppelen het concert aan een uitgebreide receptie tvv hun sociale werken.

Voor de zaterdag en de zondag kun je kaarten reserveren bij de toeristische dienst van Heuvelland tegen de prijs van 10€ in voorverkoop.