Tiende 11-novemberlezing in het Vlaams Parlement
05 oktober 2017 - Ieper - Bron: Kenniscentrum IFFM
Het Vlaams Vredesinstituut, het In Flanders Fields Museum en Ieper Vredesstad sloegen tien jaar terug de handen in elkaar om jaarlijks een vooraanstaand spreker uit te nodigen om op de vooravond van wapenstilstand stil te staan bij WOI en bruggen te slaan met vandaag.

Pankaj MishraDit jaar zal Pankaj Mishra een lezing geven met de titel “The Great War as seen by thinkers from Asia”.

Pankaj Mishra (°1969) is een Indiaas schrijver, journalist en essayist. Hij schreef romans, maar ook kritische analyses over moderniteit, imperialisme, geweld en de paradoxen van globalisering. Zijn werk werd meermaals onderscheiden met literaire prijzen. Eerder dit jaar verscheen zijn boek “Tijd van Woede”, waarin de auteur woede beschrijft als politieke drijfveer. Dit is niet uniek aan deze tijd, ook het begin van de twintigste eeuw was vol van destructiedrift, nationalisme en terrorisme. Geen geruststellende gedachte….

Na de lezing speelt gerenommeerd gitarist Jan Depreter (°1975) “Nocturnal After John Dowland, Op. 70.” De Engelse componist Benjamin Britten componeerde dit klassieke gitaarstuk in 1963. Het wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke werken die in de twintigste eeuw voor de klassieke gitaar zijn geschreven. Ook het Requiem van Armand Coeck (Menen, °1941) staat op het programma.

De avond wordt afgesloten met een receptie.

Praktisch vanuit Ieper naar Brussel: vertrek op 10 november 2017 om 8u30 of om 18u00
  • BUS 1: De Vrienden van het In Flanders Fields Museum nodigen al wie (ook niet-leden) zich vrij kan maken uit om al om 8u30 te vertrekken voor een volledig dagprogramma
    • Remembrance voor Caporal Lallement Ernest op de Franse militaire begraafplaats te Machelen-aan-de-Leie
    • Bezoek in het Kwartier Koningin Elisabeth (KKE) Evere aan de tentoonstelling Classified, de universitaire bibliotheek van Landsverdediging en de Centrale Dienst van het Stamboek. Inclusief receptie en broodjesmaaltijd. Kost voor het dagprogramma: 15€ p.p. te storten rekening. BE98 0682 3313 6493 van Vrienden In Flanders Fields Museum
    • 11-novemberlezing in de Schelp van het Vlaams Parlement om 20u00
Inschrijven via roos.wildemeersch@skynet.be met vermelding van opstapplaats ( Ieper – Kortrijk – Wetteren) Inschrijven kan tot 5 november. Gelieve de namen op te geven van alle deelnemers waarvoor u inschrijft + het nummer van hun identiteitskaart + geboortedatum.
  • BUS 2: Een tweede bus vertrekt om 18u00 voor wie enkel de lezing in het Parlement wil bijwonen
Inschrijven kan via kenniscentrum@ieper.be of 057 239 450. Inschrijven, met vermelding van naam plus geboortedatum, kan tot 5 november. De beide bussen vertrekken op 10 november vanop de randparking Rijselpoort.