Programma Herdenking Wapenstilstand Ieper
30 oktober 2017 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Elk jaar verwelkomt Ieper in de dagen voor en op 11 november duizenden toeristen uit alle werelddelen om het einde van de Eerste Wereldoorlog te gedenken. Ook voor Ieperlingen blijft deze datum elk jaar een ankerpunt. Verschillende evenementen -  met de speciale Last Post plechtigheid op 11 november 2017 om 11 uur als hoogtepunt - herinneren aan de Wapenstilstand die 99 jaar geleden ondertekend werd.
 
8 november – Speciale Last Post/Canada

Nadat de Britten, Australiërs en Nieuw-Zeelanders plannen de Canadezen hun eeuwherdenkingen in november. Tussen 8 en 11 november zijn er op tal van plaatsen (begraafplaatsen en monumenten) in ‘Flanders Fields’ herdenkingen. De dagelijkse Last Post op woensdag 8 november staat in teken van de vele Canadese slachtoffers.

Elfnovemberlezing – Vlaams Parlement

Het Vlaams Vredesinstituut, het In Flanders Fields Museum en Ieper Vredesstad sloegen tien jaar terug de handen in elkaar om jaarlijks een vooraanstaand spreker uit te nodigen om op de vooravond van wapenstilstand stil te staan bij WOI en bruggen te slaan met vandaag. Dit jaar zal Pankaj Mishra op 10 november een lezing geven met de titel “The Great War as seen by thinkers from Asia”. Dat gebeurt in Brussel, in het Vlaams parlement.  Pankaj Mishra (°1969) is een Indiaas schrijver, journalist en essayist. Zijn werk werd meermaals onderscheiden met literaire prijzen.  Er is ook een in muzikale ondersteuning voorzien én een receptie. Wil je mee naar Brussel voor deze 11 novemberlezing? Dat kan met bussen die vanuit Ieper worden ingelegd. Vertrek op 10 november om 8.30 uur (uitgewerkt dagprogramma in Brussel) of om 18.00 uur. De beide bussen vertrekken op 10 november vanop de randparking Rijselpoort. Inschrijven kan (vermeld duidelijk het vertrekuur) via kenniscentrum@ieper.be of 057 239 450. 

11 november – Herdenking Wapenstilstand
  • 8.45 uur: Herdenkingshulde op de Franse Begraafplaats Saint-Charles de Potyze (Zonnebeekseweg)
  • 9.30 uur: Eucharistieviering in de Sint-Maartenskathedraal
  • 10.15 uur: Vertrek Poppy Parade aan het Vandenpeereboomplein naar de Menenpoort
  • 10.30 uur: Plechtigheid aan het Belgisch monument (Coomansstraat)
  • 11.00 uur: Speciale Last Post plechtigheid aan de Menenpoort n.a.v. de 99ste verjaardag van de Wapenstilstand met videoprojectie op de Grote Markt
  • 12.00 u.: Academische zitting in het Vleeshuis
  • 20.00 uur: Last Post plechtigheid aan de Menenpoort
11 november - Concert The Great War Remembered

De Last Post Association organiseert jaarlijks een herdenkingsconcert op 11 november  in de Sint-Maartenskathedraal. Ook dit jaar presenteren ze een muzikale evocatie, onder de titel Brother in Arms. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Ypriana, Chorus en de Ypres Surrey Pipes and Drums. Tickets via www.lastpost.be of via balie van Toerisme Ieper.

11 november – Uitreiking van de Vredesprijs Ieper 2017

Op de dag van Wapenstilstand wordt de Vredesprijs van de stad Ieper plechtig overhandigd aan The White Helmets vrijwilligers die in het aanhoudende conflict in Syrië proberen om zo veel als mogelijk mensenlevens te redden. De overhandiging vindt plaats op zaterdag 11 november om 20.30 uur in Cultuurcentrum Het Perron.

Inschrijven kan via dienst Vrede (Sint-Maartensplein 3) voor dinsdag 7/11/17 op vrede@ieper.be of tel. 057 239 459.
 
Workshop - Coming World Remember Me/GONE WEST

In opdracht van de provincie West-Vlaanderen organiseert vzw Kunst samen met kunstenaar Koen Vanmechelen workshops waarin de deelnemers beeldjes uit klei maken. De 600.000 beeldjes staan voor de 600.000 slachtoffers van de Groote Oorlog in België. Volgend jaar, vanaf 1 maart, worden deze beeldjes gepresenteerd in een land art installatie in het provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke. Op zaterdag 11 november kan je ook terecht voor een beeldjesworkshop van Coming World Remember Me in de Kazematten (Bollingstraat) tussen 13.30 en 18.30 uur.
 
12 november

10 uur: Plechtigheid aan het Indisch monument bij de Menenpoort
 
Ook in de deelgemeenten vinden er 11-novembervieringen plaats.