Nakomelingen van Francis Pegahmagabow uit Canada herdenken familielid tijdens Last Post
06 november 2017 - Ieper - Bron: Westtoer
Praktisch
  • Organisatie: Westtoer
  • Plaats van afspraak: Menenpoort, Ieper
  • Tijdstip van afspraak: Donderdag 9 november 2017 om 19u30
  • Wat: nakomelingen (relatives, descendants) van een militair uit Canada die hier 100 jaar geleden tijdens de Derde Slag bij Ieper (Passendale) heeft gestreden, herdenken hun familielid tijdens de Last Post en betuigen hun respect door een krans neer te leggen.
Julia Pegahmagabow en Brian McInnes zijn de achterkleinkinderen van Francis Pegahmagabow. Francis was zowel een strijder tijdens de Eerste Wereldoorlog als een voorvechter van de rechten van de inheemse bevolking in Canada na de oorlog. Hij wordt vermoedelijk geboren op 9 maart 1889 bij Parry Sound, Canada. Na de vroege dood van zijn ouders, wordt hij opgevoed door stamleden. Ondanks een oorspronkelijk verbod op indiensttreding van de inheemse bevolking, weet Pegahmagabow dit te omzeilen en treedt hij in dienst op 13 augustus 1914. Hij wordt ingedeeld bij het 1st Battalion C.E.F.. Pegahmagabow is de hoogst gedecoreerde Canadese militair van inheemse afkomst en hij is één van de 38 Canadezen die een “Military Medal with 2 bars” krijgt. Hij verdient zijn Military Medal in 1916 wanneer hij als koerier berichten weet over te brengen onder hevig artillerievuur bij Ieper, Festubert en Givenchy. Zijn eerste streep verdient hij in de Derde Slag bij Ieper wanneer hij in de nacht van 6 op 7 november 1917 het contact met de flanken in stand weet te houden. Zijn tweede streep volgt in augustus 1918 tijdens de Slag bij Scarpe, Frankrijk. Daarnaast is hij een uitmuntend scherpschutter, met 378 confirmed kills. Pegahmagabow overleeft de oorlog. Bij zijn terugkeer is het politieke landschap in Canada niet veranderd, de inheemse bevolking beschikt nog steeds niet over dezelfde rechten. Pegahmagabow huwt en wordt vader van acht kinderen. Daarnaast wordt hij opperhoofd van zijn stam en strijdt hij opnieuw, dit keer voor de rechten van de inheemse bevolking. 

Julia Pegahmagabow en Brian McInnes zullen samen op 9 november 2017 een krans neerleggen tijdens de Last Post plechtigheid onder de Menenpoort ter nagedachtenis van Francis Pegahmagabow.
 
Project: Westtoer heeft met de steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Regering uit 7 landen telkens twee nakomelingen uitgenodigd om 100 jaar later hier hun familielid te komen herdenken. De nakomelingen komen gespreid over het jaar. Tijdens de internationale herdenking van de Mijnenslag in juni kwamen mensen uit Nieuw-Zeeland en Ierland. In juli verwelkomden we nabestaanden uit het Verenigd Koninkrijk tijdens de herdenking van 100 jaar Slag bij Passendale - De Derde Slag bij Ieper. In september ontvingen we mensen uit Australië tijdens de Australische plechtigheid in Zonnebeke. In oktober 2017 verwelkomden we nabestaanden uit Duitsland.