Topjaar voor Peace Village
14 december 2017 - Mesen - Bron: Peace Village
2017 was een absoluut topjaar voor Peace Village in Mesen. Dit jaar mochten ze 24.000 overnachtingen realiseren. Dat is een stijging met 20% t.o.v. de jaren 2014-2015-2016. 

Zoals gebruikelijk komen de meeste groepen uit het buitenland (+/- 75%). Daarvan blijven de groepen uit het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk voor het leeuwendeel. Al waren er dit jaar opvallend veel Australiërs en Nieuw-Zeelanders wat te verklaren valt door de herdenkingen gelinkt aan de slag van Mesen en de slag bij Passendaele, dit jaar 100 jaar geleden. Daarnaast waren er groepen uit Italië, Ierland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Canada en Hongarije. Het label ‘internationaal hostel’ blijft dus de lading dekken. 

Maar ook de Vlaamse groepen volgen de stijging en blijven goed voor 25% van de overnachtingen. Het overgrote deel (meer dan 90%) zijn jeugdgroepen, al volgen de sociaal-culturele organisaties (koren,orkesten,…) en sportverenigingen (voetbalclubs en wielerclubs) ook de stijging van 20%.
 
De hoogtepunten dit jaar waren ongetwijfeld:
  • de herdenking van de Mesenslag met het bezoek van Prins William, De Ierse Premier en het nieuw-Zeelandse staatshoofd aan Peace Village.
  • het verblijf van de delegaties die meewerkten aan de verschillende ceremonies
  • de vele educatieve projecten die we hebben kunnen uitwerken met onze groepen.
Er werd dit jaar ook stevig geïnvesteerd door Peace Village om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen:
  • De helft van de kamers werd geschilderd
  • Er is een speelplein gekomen (volgende week eigenlijk)
  • Er werd stevig geïnvesteerd in nieuw sport- en spelmateriaal
  • Er werden nieuwe verwarmingen geïnstalleerd in de kamers
Last but not least is er ook nog goed nieuws voor het personeel. Omdat ze dit jaar zo hard gewerkt hebben gaan ze in januari 2018 met alle personeelsleden op citytrip naar Lissabon. Een cadeau voor het vele werk dat onze ploeg heeft verzet dit jaar. 

De prognoses voor 2018 ogen zeer mooi. Vermoedelijk zal Peace Village in 2018 ook 24.000 overnachtingen realiseren. Op vandaag hebben ze al meer dan 18.000 bevestigde reservaties voor volgend jaar en daar zullen er zoals steeds nog een pak bijkomen. Hoogtepunt voor 2018 moet het project ’18 in 18’ worden waarbij 18-jarige jongeren uit de 56 betrokken landen een week lang zullen werken aan een hedendaagse vredesboodschap.