Poelcapelle 2017 sluit af met reuzepoppy
18 december 2017 - Langemark - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Een jaar geleden, op tweede kerstdag 2016, verzamelden ruim 400 mensen in de kerk van Poelkapelle om het herdenkingsjaar 2017 in te zetten. Een reportage bracht de herinnering van Poelkapelle aan de Grootte Oorlog in beeld. Met een kaarsje kreeg iedereen ook de kans om zijn persoonlijke herinnering daadwerkelijk vorm te geven: vanuit een reuzepoppie, centraal in de kerk, gevormd door vele brandende kaarsjes, kreeg iedereen een kaarsje mee. Aan ieder kaarsje was ook de naam van een begraven gesneuvelde op het grondgebied van Poelkapelle verbonden. Iedereen ging naar huis met de vraag om de begraafplaats van zijn soldaat te bezoeken en eventueel op zoek te gaan naar het levensverhaal van “zijn” soldaat. Met zijn allen tekenden we ook opnieuw afspraak op tweede kerstdag 2017. 

De boodschap viel niet in dovenmansoren en velen zijn ook op zoek gegaan naar hun soldaat en brachten een bezoek aan een zerkje. De foto’s hiervan werden verzameld op de website www.poelcapelle2017.be. Anderen zochten ook info op en kwamen meer te weten over het leven of tragische lot van hun soldaat. In enkele gevallen kwam er zelfs nieuws van de andere kant van de wereld. Poelcapelle2017 had echt voor ogen mensen dichter bij elkaar te brengen, over de tijd en de grenzen heen. Dit is ook daadwerkelijk gelukt. 

Het herinneringsjaar loopt binnenkort ten einde en zoals afgesproken is iedereen opnieuw uitgenodigd op tweede kerstdag om terug naar de kerk van Poelkapelle te komen met zijn kaarsje om de reuzepoppie opnieuw vorm te geven.

De beeldreportage is aangevuld met de vele vreugdevolle beelden van  het Poelkapelse herdenkingsjaar 2017. Poelkapelle blijft niet stilstaan bij het oorlogsverleden, maar kijkt vooruit. Het dorp is meer dan ooit levend, o.a. de vele bouwprojecten in het dorp zijn daarvan het levende bewijs! 

Iedereen is welkom in de kerk van Poelkapelle op tweede kerstdag 26/12/17 tussen 17.00 u. en 19.00 u. Het zou mooi zijn mocht iedereen zijn kaarsje van vorig jaar terug meebrengen, maar er zijn ook reservekaarsjes voorzien. Om 18.00 u. en 19.00 zijn bijzondere herdenkingsmomenten voorzien met een slotgedicht, doedelzakmuziek en de Last Post. Iedereen die nog info over zijn soldaat geeft mag deze gegevens doorsturen naar poppie@poelcapelle2017.be.

Meer info: www.poelcapelle2017.be | https://www.facebook.com/Poelcapelle2017
 

Geert Depypere en zijn vrouw Lieve kregen uit Nieuw-Zeeland de onderstaande reactie over hun soldaat: Private Edward Leslie BLAXALL 

De familie was helemaal ondersteboven door Les's dood. Ik herinner mij uit mijn kindertijd dat mijn grootmoeder me vertelde hoe  zijn dood een  ‘zwarte schaduw’ wierp op hun leven en hoe erg lang de familie treurde. Jessie, zijn moeder, is nooit hersteld. Na ziekte stierf zij in 1920 op slechts 52-jarige leeftijd. Onder de familiefoto's die ik van mijn oma en moeder heb geërfd was er één bij van de Blaxall-familie,  genomen in 1917. Op deze foto was Les in zijn leger uniform. De foto werd genomen net voordat hij de familie in NZ had verlaten en naar de oorlog ging. Zijn dood is bijzonder tragisch omdat het zijn eerste en enige, dus ook laatste oorlogskamp was.