1 miljoen euro voor de restauratie van Britse militaire begraafplaatsen
03 april 2018 - Zillebeke - Bron: Kabinet Bourgeois
Vlaanderen kent een premie van 1.026.641,40 euro toe voor de restauratie van Britse militaire begraafplaatsen

“Uit onderzoek in 2015-2016 bleek dat restauratiewerken noodzakelijk zijn om de erfgoedwaarde van de begraafplaatsen en gedenktekens te behouden, te herstellen en te versterken. Naast restauratiewerken zijn ook werken opgenomen die een betere toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers garanderen”, aldus minister-president Geert Bourgeois.In 2017 ondertekenden het Vlaams Gewest en de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) een meerjarenpremieovereenkomst voor het uitvoeren van restauratiewerken op 24 Britse militaire begraafplaatsen in Vlaanderen. De CWGC kan rekenen op een restauratiepremie van 3.915.393,60 euro gespreid over vijf jaar (2017-2021).

In 2017 startte de CWGC met dringende restauratiewerken aan enkele kerkhoven. Dit jaar worden met een restauratiepremie van 1.026.641,40 euro de ommuringen van volgende kerkhoven gerestaureerd: 
  • Ieper: Spoilbank Cemetery
  • Ieper: Birr Cross Road Cemetery
  • Heuvelland: Westoutre British Cemetery
  • Ieper: New Irish Farm Cemetery
  • Ieper: Tuileries British Cemetery
  • Poperinge: Reninghelst New Military Cemetery
De Commonwealth War Graves Commission

De CWGC is in 1917 opgericht. De commissie is verantwoordelijk voor het aanduiden en onderhouden van de graven van de Gemenebeststrijdkrachten die tijdens de beide wereldoorlogen sneuvelden. Ze staat ook in voor het oprichten en onderhouden van alle monumenten voor de gesneuvelden, ook voor hen die geen bekend graf hebben. De commissie zorgt voor graven van 2.7 miljoen gesneuvelden verspreid over 149 landen en houdt de registers bij van de 1,7 miljoen slachtoffers uit de Gemenebestlanden.

Het kantoor van de CWGC in Ieper beheert de begraafplaatsen en monumenten in elf landen in Noord-Europa (Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen en Zweden).