Dochters van Ginger in Poperinge
04 april 2018 - Poperinge - Bron: Willy Tillie
'Pops 17' is na 15 jaar uitverkochte wandelingen en zalen aan zijn allerlaatste editie toe. Op zaterdag 7 en zondag 8 april 2018 wordt door de Heemkring Aan de Schreve voor de laatste keer een wandeling gemaakt door de stad en 's avonds een speciale show gegeven in A la Poupée, een gebeuren van 13.30 u. tot 22.30 u.

De Heemkring Aan de Schreve is daarmee zeker niet aan zijn proefstuk toe, want in 1988 werd al voor een eerste keer een 'nocturne' georganiseerd i.v.m. '800 jaar vrijdagmarkt'. 

Het hoogtepunt van deze allerlaatste editie is het bezoek van de nog twee in leven zijnde dochters van Ginger (zie hieronder de randinformatie) op zaterdag 7 april e.k. Ze komen speciaal vanuit Londen en Parijs om dit gebeuren mee te maken. Een van hen viert tijdens die week haar 90 jaar.

Randinformatie
 
Omdat A la Poupée voor de Britten een onuitspreekbare naam was, groeide het café onder de naam 'Ginger's' uit tot één van de bekendste etablissementen achter 'The Ypres Salient'. Een van de dochters, Ginger, werd een begrip voor vele Britse officieren die meermaals wordt vermeld in hun dagboeken.

Ze belichaamde voor velen een herinnering aan het dagdagelijkse menselijke leven, die ze in de hel van de loopgraven als een vonk in hun hart met zich meedroegen. Een gesigneerde foto van Ginger was een van de meest gezochte souvenirs onder soldaten.

Na de oorlog bleef Eliane Cossey als ‘Ginger’ een begrip bij de Britten. Toen de burgemeester van Poperinge in 1928 uitgenodigd werd in Londen om hem te bedanken voor zijn gastvrijheid, lokte dit protest uit bij Britse oud-strijders. Als er één iemand die gastvrijheid vertegenwoordigde, was het Ginger en zo geschiedde: Eliane werd ontvangen op 8 december 1928 op Buckingham Palace en in de Albert Hall in de bloemen gezet. Eliane huwde later met een zelfstandige uit Brugge met wie ze naar Ierland en later naar Londen trok. Ze liet het leven tijdens een bombardement in 1942, 40 jaar oud.

Op 31 mei 2015 werd door de Heemkring Aan de Schreve op de Grote Markt van Poperinge een standbeeld opgericht ter herdenking aan Ginger, tijdens de Eerste Wereldoorlog de eerste ambassadrice van Poperinge, de stad van het goede leven.