Beeldje ‘Notre Dame des Victoires’ komt terug naar Ieperse kathedraal
27 mei 2018 - Ieper - Bron: Kerkraad Sint-Maarten Sint-Niklaas Ieper
Op dinsdag 29 mei 2018 om 18 uur krijgt de kerkraad van de Sint-Maartenskathedraal in Ieper opnieuw een relict terug dat dateert van voor de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog: een opmerkelijk intact gebleven Mariabeeldje. Het draagt het opschrift ‘Notre Dame des Victoires’.
Richard Wigglesworth nam het tijdens de Eerste Wereldoorlog mee uit de kathedraal. Het is zijn kleinzoon Mike Major die het beeld nu terugbrengt naar Ieper. Hij is vergezeld door zijn zonen Andrew en Christopher Major, schoondochter Theodora Nikolaidou en kleinzonen Alfie en Jude.

Richard Wigglesworth en zijn echtgenote Elisabeth, 1947Richard Wigglesworth, geboren op 2 april 1878, werkte voor de oorlog in de steenkoolmijn in Normanton, Pontefract en Castleford in West Yorkshire in Noord-Engeland. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog nam hij dienst in het Kings Own Yorkshire Light Infantry waarmee hij op het vasteland aankwam op 14 april 1915. Kort daarna, bij de Tweede Slag om Ieper, vond hij het beeld in de Sint-Maartenskathedraal. Hij onderging twee gasaanvallen en brak zijn been waarna hij verzorgd werd bij een Belgisch gezin. Hij keerde terug naar huis waar hij zich meldde bij het leger – thuis was men al ingelicht dat hij vermist en wellicht overleden was. Hij vestigde zich in Whitwood en werd tuinier. Hij overleed in maart 1960 in het ziekenhuis van Pontrefact, West Yorkshire. Na het overlijden van zijn echtgenote Elisabeth in 1961 kwam het beeldje terecht bij kleinzoon Mike Major, die het nu, naar de wens van zijn grootvader, terugbrengt naar de plaats van oorsprong.

Belangstellenden zijn welkom op dinsdag 29 mei 2018 om 18 uur in de Kathedraal Sint-Maarten Sint-Niklaas Ieper om de teruggave bij te wonen.