Internationale conferentie in Ieper over de betekenis WO1
27 July 2018 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Het In Flanders Fields Museum Ieper en CEGESOMA organiseren van 22 tot 25 augustus 2018 in Ieper een grote internationale conferentie rondom een dubbele vraag: wat is de werkelijke betekenis van de Eerste Wereldoorlog geweest, toen en nu, hier en voor de hele wereld? En wat hebben we van die grote historische betekenis gezien in de voorbije eeuwherdenking?

De oorlog was lang niet alleen maar belangrijk voor het geteisterde België maar voor de hele wereld. De herdenking heeft dan ook niet alleen hier veel aandacht gekregen, maar op zeer veel plaatsen in Europa en de rest van de wereld.
 
Het programma van de conferentie To End All Wars? Geopolitical Aftermath and Commemorative Legacies of the First World War is dan ook gevuld met bijdrages van een internationale schare historici en specialisten van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Jay Winter is emeritus hoogleraar van Yale University en voert al meer dan twintig jaar de reflectie over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog wereldwijd aan. Sites of memory, Sites of Mourning (1995) is een standaardwerk en War beyond words (2017), zijn meest recente bijdrage geeft aan hoe hij zijn ideeën over de oorlog en zijn herdenking blijft actualiseren. Hij ontving voor zijn baanbrekende rol in 2014 een eredoctoraat van de KU Leuven.

Stefan Berger is hoogleraar aan de universiteit van de Ruhr in Bochum en voorzitter van de Europese reflectiegroep UNREST die de herdenking van de grote Europese oorlogen kritisch evalueert en vragen stelt bij de vele nationale en positieve lezingen van onze oorlogsgeschiedenis.
Carole Fink is hoogleraar aan de universiteit van Ohio en specialiseert zich in de grote demografische gevolgen van de nieuwe wereldorde die ontstond na WO1.

Uit Australië komen Rae Frances, decaan van de faculteit geschiedenis van Australian National University, die spreekt over de rol van Australië in Versailles en de Volkerenbond en Bruce Scates (eveneens ANU). Scates begeleidt al jarenlang jonge geschiedenisstudenten naar de slagvelden van Australië in de Eerste Wereldoorlog, in Gallipoli, Noord-Frankrijk en België. Hij maakt een analyse van de Australische herdenkingspolitiek van de voorbije jaren. 

De conferentie buigt zich verder uitgebreid over historische en hedendaagse herdenkingsprogramma’s in België, Ierland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, met mensen die deze programma’s onderzochten of op de voet volgden en bekijkt de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Ook historici die in eigen land over de Eerste Wereldoorlog werken zijn aanwezig, zoals Pieter Lagrou (ULB), Laurence Van Yperseele (UCL), Chantal Kesteloot (CEGESOMA) en Bruno De Wever (UGent). Terwijl Dominiek Dendooven en Piet Chielens spreken vanuit hun eigen werkveld in het IFFM. De conferentie heeft aandacht voor de herdenkingspraktijk. De Britse kunstenaar en kunsthistoricus Paul Gough gaat in op de monumentalisering van de herdenking, terwijl in het fringe programma de grote culturele herdenking wordt bekeken met de projecten CWxRM (provinciedomein de Palingbeek), Assembly (in het IFFM) en het slotconcert van Gone West, Peace to the World (op de Grote Markt van Ieper). Koen Van Mechelen (over Coming World Remember Me), Val Carman (IFFM Artist in Residence 2018) en Wim Opbrouck (curator van Peace to the World) geven een toelichting bij hun interventies.

Het nog veel uitgebreidere en volledige programma kan je vinden op www.teaw.be