Jongeren vertegenwoordigen In Flanders Fields Museum tijdens zomerkamp in Kroatië
13 augustus 2018 - Ieper - Bron: IFFM
Op zaterdagochtend 18 augustus 2018 vertrekken vijf jongeren voor een twee weken durend zomerkamp naar Zagreb - Kroatië. Zij zullen er namens het IFFM deelnemen aan een zomerkamp met jongeren uit 11 andere Europese landen.

Het In Flanders Fields Museum werd door het in Weimar gevestigde Europaïsche Jugendbildungs & Begegnungstätte (EJBW) immers gevraagd om als Belgische partner mee te werken aan het door Europa gesteunde project “Venues of Victims – Venues of Perpetrators.”

Opzet van het uitwisselingsprogramma is om jongeren uit verschillende Europese landen met elkaar in gesprek, debat te laten gaan over totalitaire regimes en wat deze met zich meebrengen, de manier waarop conflicten uit het verleden worden herdacht (ceremonieel, maar evenzeer in de publieke ruimte) mensenrechten, de verschillende vormen van herdenken,…

Om de complexiteit van het onderwerp te behandelen, zullen de jongeren door Kroatië trekken en dus deels op de basis van de lokale geschiedenis, door bezoeken aan historische sites en musea, gesprekken met de lokale bevolking kennis maken met de geschiedenis van Kroatië en Europa tijdens de 20ste eeuw.

Tijdens hun verblijf trekken de jongeren van Zagreb (aankomst – kennismaking) en een door de Belgische en Tsjechische voorbereide activiteit rond herdenken in de publieke ruimte (straatnamen, beelden, …) naar Jasenovac (concentratiekamp WO II), Vukovar, Pula, Rijeka, het eiland Goli Otok dat als gevangenis dienst deed (in WO I voor Russische krijgsgevangenen, ten tijde van Tito (politieke tegenstanders) , en Lipa (dorp werd uitgemoord en platgebrand tijdens WO II) om op 30 augustus terug in Zagreb aan te komen. Op 31 augustus komt de delegatie weer aan in Ieper.

De andere delegaties komen uit Tsjechië, Kroatië, Estland, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Portugal, Slovenië en Spanje.