Open Monumentendag in de Zuidelijke Westhoek
28 augustus 2018 - Poperinge - Bron: CO7
Op zondag 9 september 2018 is het weer zover: Open Monumentendag! Een feesteditie, want het evenement viert zijn 30e verjaardag en 2018 is ook het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed. De Onroerend Erfgoeddienst van CO7 en verschillende actoren in de Zuidelijke Westhoek sloegen de handen in elkaar! Een uitgebreid overzicht van de activiteiten in de Zuidelijke Westhoek is terug te vinden in de regionale folder.UITZONDERLIJK OPEN

Op Open Monumentendag is het Regionaal Erfgoeddepot Potyze in Ieper uitzonderlijk open. Ga mee met de depotbeheerder en ontdek hoe men er de diverse collectiestukken bewaart. In Wijtschate kan je een bezoek brengen aan de steen- en buizenbakkerij Dumoulin, die belangrijk was voor de wederopbouw van de streek. Vergeet je niet in te schrijven!

OORLOG

Tijdens de expo “Heelkracht-Belgische verpleegsters tijdens WOI” kan je terecht in de Poperingse Gasthuiskapel voor een rondleiding of een begeleide fietstocht.

In Westouter vertelt Walter Tailly tijdens een korte wandeling (3 km) rond de Zwarteberg het verhaal van de B-17 bommenwerper die op 1 december 1943 neerstortte. In Wijtschate is Bayernwald gratis opengesteld. In Mesen vertelt gids Elvyre Decheiver je meer over het Ierse vredespark en het New Zealand Memorial.

DEMONSTRATIES

Op New Irish Farm Cemetery in Ieper leer je de gezichten achter de Commonwealth War Graves Commission kennen. Neem zelf de beitel in de hand tijdens de restauratiewerken.

Je kan ook een bezoekje brengen aan de Beeuwsaert- of Steenakkermolen in Langemark-Poelkapelle. De molenaars vertellen je meer over de geschiedenis en werking van de molens.

In de Oude Kaasmakerij van Passendale kom je meer te weten over het kaasmakers ambacht, er worden ook demo’s gegeven.

WANDELEN

Tijdens een begeleide wandeling (4 km) met Natuurpunt ontdek je de Sint-Elooismote in Langemark, die tijdens de zomer van 2017 heringericht werd.

Water was van goudwaarde voor het middeleeuwse Ieper. Een gloednieuwe wandeling loodst je langs het boven- en ondergrondse traject van de Ieperlee. Gids Erwin Verheyde neemt je mee op een wandeling (6 km) over het (verdwenen) bouwkundig en landschappelijk erfgoed van Hollebeke.

Woesten speelde een belangrijke rol tijdens WOI, tijdens een begeleide wandeling (6 km) ontdek je restanten in het landschap. Onderweg  bewonder je een aantal werken die door de leerlingen van de Kunstacademie gemaakt zijn.

De Sixtusbossen tussen Poperinge en Vleteren herbergen meer dan alleen maar fauna en flora. Een begeleide wandeling (6 km) toont je de restanten van een bewogen en verborgen oorlogsgeschiedenis.

De wandeling (H)Op Stap (10 km) laat je via deels onverharde wegen kennismaken met de Poperingse hopgeschiedenis.

MET DE KIDS

Kasteel de Warande in Kemmel werd recent gerestaureerd, het park heraangelegd. Je kan een rondleiding doen, een workshop boogschieten volgen of iets nuttigen in ware kasteelstijl.

In Langemark verken je tijdens een wandeling (3 km) met gids Robert Missinne de verborgen geschiedenis van verschillende gebouwen in het dorp. Tijdens de wandeling is er ook een fotozoektocht voor kinderen!

Tot vandaag zijn bunkers in het Zonnebeekse landschap stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog. Een treintje brengt je naar de verschillende locaties, waar een traditionele en juniorgids je op sleeptouw nemen. Je kan die dag ook een fietstocht (25 km) doen.

OVER DE SCHREVE

2018 is het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed: ga eens op ontdekking aan de andere kant van de grens!

De gemeenten Bailleul, Heuvelland en Poperinge organiseren “Met druiven en hop over de grens”. Op zondag 9 september en zaterdag 15 september kan je bij verschillende hop- en wijnboeren terecht voor een bezoek en degustatie.

Op 9 september kan je het Hopmuseum in Poperinge ook gratis bezoeken. Tijdens het weekend van 15 en 16 september zijn het Open Monumentendagen in Frankrijk. In Bailleul zijn er tal van activiteiten, met een aantal rondleidingen in het Nederlands.

FOLDER

De regionale folder is te verkrijgen bij de openbare bibliotheken, de toeristische kantoren en de gemeentelijke cultuurdiensten van Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke. Je kan de folder ook digitaal bekijken of bestellen via http://www.co7.be.

Meer informatie: