Bericht aan de Bevolking
29 september 2018 - Ieper - Bron: IFFM
CollectiedagIedereen die thuis of in familiekring nog iets van de Grote Oorlog bewaart (iets tastbaars, op papier, of alleen maar een verhaal) is op 6 oktober welkom in het Kenniscentrum. Enkele medewerkers en vrijwilligers staan klaar om alles wat je meebrengt te beluisteren, te bekijken, en historisch te kaderen. Als je jouw kennis of familie-archief komt delen, dan kan die voortaan deel uitmaken en verder gedeeld worden met het ruime museumpubliek.

Deze inzameldag is in de eerste plaats gericht op de bevolking van Ieper en zijn deelgemeenten, maar uiteraard niet alleen op hen. We zoeken naar verhalen van vluchtelingen en hun terugkeer, naar de lotgevallen van burgerslachtoffers en hoe hun nabestaanden met dat verlies zijn omgegaan, naar documenten in verband met de wederopbouw en het herstel van de lokale samenleving. En twijfel vooral niet: élk verhaal, élk detail is de moeite waard.

In de tijdelijke tentoonstelling To End All Wars? wordt de ingezamelde Ieperse informatie gebruikt voor een monument dat in honderd jaar nog niet werd gebouwd.

Kenniscentrum, Sint-Maartensplein 3, van 10 tot 17 uur
8900 Ieper

Vertelconcert

Met de steun van GoneWest en in samenwerking met verschillende lokale partners, heeft het In Flanders Fields Museum de voorbije jaren een reeks vertelconcerten georganiseerd. Die concerten vonden plaats onder kerktorens die geen grote (toeristische) ogen gooien als het op de geschiedenis van WO1 aankomt; want ook in de Kleinste Uithoeken blijkt die Grote Oorlog te zijn gepasseerd. De verhaallijnen van die eenmalige concerten werden telkens opgebouwd met stukjes en beetjes uit de museumcollectie, aangevuld met meegedeelde familie-archieven, of op basis van plaatselijk heemkundig werk.

De teksten van de concerten zijn intussen samengebracht in een publicatie die meteen de aanleiding vormt voor een nieuw concert. Dit concert vertelt over de voorbije avonden, wat (terug)gevonden werd, naar welke plaatsen de opgediepte verhalen leidden, wie daarbij betrokken raakte, en hoe. Maar die terugblik kijkt ook vooruit: want hoe moet het straks verder, nà de eeuwherdenking? Zijn er nog goede redenen om over die oude historie van de Eerste Wereldoorlog te (blijven) spreken? Redenen om voort te doen, of zelfs: om opnieuw te beginnen?

Net zoals de hele reeks die eraan voorafging, wordt ook dit Bericht aan de Bevolking gebracht door Kotjesvolk, samen met de muzikanten die aan een van de voorbije edities hebben meegewerkt.

Stadsschouwburg, Vandenpeereboomplein
20 uur
inkom gratis

Om een zitplaats voor je te voorzien: graag inschrijven (met vermelding van het aantal personen) via kenniscentrum@ieper.be