Herdenking staat centraal op zondag 11 november 2018
07 November 2018 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Op zondag 11 november 2018 vinden de plechtigheid van Wapenstilstand en de prijsuitreiking van de jaarlijkse scholenwedstrijd plaats. Het programma ziet er als volgt uit: 
  • 9.30 u.: planten van vredesboom
  • 11.15 u.: bloemenhulde aan het gedenkteken voor Nieuwpoortse oorlogsslachtoffers en optocht van de Koninklijke Katholieke Fanfare Nieuwpoort
  • 11.45 u.: Stadshalle – zaal Geeraert: Toespraak door de burgemeester en door de voorzitter van de Verbroedering der Vaderlandslievende Maatschappijen, gevolgd door de prijsuitreiking van de scholenwedstrijd
  • 12.30 u.: Receptie in zaal Berquin in de Stadshalle
Planten van de Vredesboom
 
Nieuwpoort is één van de 220 steden en gemeenten in Vlaanderen die op 11 november een vredesboom aanplant. Op die datum worden de vier herdenkingsjaren rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog officieel afgesloten en dit op een ingetogen manier die de komende jaren en decennia zal zichtbaar zijn en blijven. Dit project is een samenwerking tussen het Agentschap Natuur en Bos, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Projectsecretariaat 100 jaar Groote Oorlog.
 
Op zondag 11 november 2018 wordt ter hoogte van het Koning Albert I-monument (kant sluizen) de Vredesboom aangeplant. In Nieuwpoort wordt er gekozen voor een winterlinde van 3 meter hoog. Rond 9.30 u. zal het stadsbestuur de laatste aarde aanbrengen om de vredesboom officieel te  ‘planten’. 
 
Elf November - Scholenwedstrijd
 
De prijsuitreiking van de jaarlijkse scholenwedstrijd vindt plaats op zondag 11 november om 11.45 u. in de Stadshalle. De wedstrijd is een organisatie van de Verbroedering der Vaderlandslievende Maatschappijen Nieuwpoort in samenwerking met Stad Nieuwpoort.
 
Deze scholenwedstrijd is bedoeld voor de leerlingen van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad middelbaar onderwijs van alle Nieuwpoortse scholen.
 
Op woensdag 24 oktober werd voor de 31 deelnemers een geleid bezoek aan het bezoekerscentrum en de tijdelijke tentoonstelling Een Stad vol Stellingen georganiseerd met 2 gidsen: Magda Vansteelant en Johan Dhaenens. Na het bezoek losten de leerlingen de vragenlijst individueel op. Daarna werden de resultaten berekend. Quinten D’Haeyer uit BS De Vierboete wist de vragenlijst volledig correct in te vullen.
 
Voor alle deelnemers zijn er aankoopbonnen voor boeken en computermateriaal voorzien als beloning.
 
INFO EN ORGANISATIE: Stad Nieuwpoort i.s.m. Verbroedering der Vaderlandslievende Maatschappijen Nieuwpoort – Eric Verdonck: tel. 058 22 44 28 of e-mail: eric.verdonck@nieuwpoort.be 
 
Herinneringsconcert The Armed Man: A Mass for Peace

In het kader van de herdenking van het einde van WO I brengt het Beauvarletkoor Koksijde op zondag 11 november 2018 het werk The Armed Man: A Mass For Peace van de Welshe componist Karl Jenkins.

Dit klank-, licht- en beeldspektakel is een universele aanklacht tegen de oorlog. De ‘mis’ is opgebouwd rond de vaststaande delen van de christelijke mis, gecombineerd met andere bronnen: een islamitische oproep tot gebed, Bijbelteksten, fragmenten uit een hindoeïstisch epos en het 15e-eeuwse volkslied L’homme armé. Jenkins gebruikt heroïsche teksten over oorlog en geweld en eindigt met hoopvolle woorden voor duurzame vrede in een nieuw millennium.

Beauvarletkoor Koksijde brengt deze productie met Jokobeau Koksijde en Koor Canta Ludens uit Drongen, samen goed voor een 100-tal zangers o.l.v. dirigent Griet De Meyer en begeleid door de Nieuwpoort Concert Band o.l.v. dirigente Cindy Schrijvers. De muziek wordt ondersteund door passend beeldmateriaal op groot scherm.

Het concert vindt plaats om 20 u. in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en standaardtickets kosten 15 euro. Kinderen tussen 0 en 12 jaar genieten gratis toegang. Personen tussen 12 en 26 jaar betalen 10 euro.

MEER INFO: Dienst Cultuur, Valkestraat 18 – tel. 058 79 50 00 of e-mail: cultuur@nieuwpoort.be