• Foto uit de app van de Last Post Association
  • Foto uit de app van de Last Post Association
  • Foto uit de app van de Last Post Association
  • In de Gasthuisbossen (nabij Shrewbury Forest) staat een groot kruis met zijn naam. Een detail. (Foto: Bart Vandenbulcke)
Praktische info
Naam
MOBBS
Voornaam
EDGAR ROBERTS
Datum van overlijden
31/07/1917
Titel
Lieutenant Colonel DSO
Extra informatie
MOBBS, Lieutenant Colonel, EDGAR ROBERTS, D S O, 7th Bn. Northamptonshire Regiment. Killed in action in Zillebeke op 31 juli 1917. Leeftijd 37.

Luitenant-Kolonel Edgar Mobbs DSO was voor WO1 een internationaal rugby-speler die zeven interlands speelde. Hij bood zich in 1914 als vrijwilliger aan doch door zijn ouderdom (32 jaar) werd hij niet aangenomen voor de officiersbenoeming. Hij kon zich wel laten inlijven als private (soldaat) en wist met 264 vrijwilligers, waaronder veel rugby-spelers, een eigen compagnie te vormen, de D' Company, 7th Battalion, Northhamptonshire Regiment te vormen die bekendheid kreeg als 'Mobbs Army'. Daarvoor zouden er uiteindelijk 400 man zich aanmelden waarvan er maar 85 de oorlog overleefden.

Hij werd naar Frankrijk gestuurd waar hij zijn vuurdoop kreeg in de Slag om Loos in september 1915. Hij raakte een eerste keer gewond in de Slag aan de Somme bij Guillemont, een tweede keer bij Mesen op 7 juni 1917, de eerste dag in The Batrtle of Messines, waar hij geraakt werd aan de nek. Maar op 16 juni was hij weeral paraat voor verdere frontinzet. In april 1916 was hij al gepromoveerd tot majoor, iets later werd hem de rang van luitenant-kolonel toegekend en kreeg hij het bevel over 7th Battalion, Northamptonshire (Northants) Regiment waarbij hij zijn militaire loopbaan was begonnen als private.

Op 31 juli was het hoofdkwartier van de 7th Northants in de Canada-tunnels bij Zillebeke. Toen hij vernam dat veel officieren buiten gevecht gesteld waren bij de verovering van Shrewsbury Forest (Gasthuisbossen) trok hij naar de frontlijn om van daaruit de gevechten te coördineren. Vooral het kruispunt Lower Star Post (dit is waar nu de enige twee asfaltwegen elkaar kruisen) werd door de Duitsers als mitrailleursnest stevig verdedigd. Mobbs sneuvelde in de omgeving. Een herinneringskruis werd opgericht een paar honderd meter zuidwestelijk van dit kruispunt. Hij wordt herdacht op de Menenpoort op paneel 43. Een buste staat sinds juli 1921 aan de noordkant van Northampton's Market Square.
 
Verwante items