• TALBOT, Lieutenant, GILBERT WALTER LYTTELTON, 7th Bn. Rifle Brigade. Killed in action at Hooge 30th July 1915. Age 23.
Praktische info
Naam
TALBOT
Voornaam
GILBERT WALTER LYTTELTON
Datum van overlijden
30/07/1915
Titel
Lieutenant
Extra informatie
TALBOT, Lieutenant, GILBERT WALTER LYTTELTON, 7th Bn. Rifle Brigade. Killed in action at Hooge 30th July 1915. Age 23.

Gilbert, zoon van de bisschop van Winchester, is een fervent spreker en grote aanhanger van de Britse Conservatieven. Zo mag hij toekomstig premier David Lloyd George en de kroonprins tot zijn vriendenkring rekenen. Op 31 juli 1914 vertrekt hij op wereldreis met zijn vriend Geoffrey Colman. Nog geen zes uur na zijn aankomst in Quebec vertrekken ze al terug naar huis, vastberaden om dienst te nemen in de Rifle Brigade waar ook zijn broer Neveille als aalmoezenier dienst doet.

Na bijna zeven maanden training bij het 7de Bataljon, steekt Gilbert op 19 mei 1915 als pelotonscommandant het Kanaal over. Samen mijn zijn overste bezoekt hij de ruïnes van Ieper die er bij liggen als een ware woestenij. Hij kan zich niet voorstellen dat die ooit terug opgebouwd worden. Zelf blijft hij ook niet gespaard van de horrors van de loopgraven. Op 29 juli ligt het bataljon uit te rusten in Vlamertinge op terugweg van de frontlijn. Na enkele uren rust krijgen ze kort na middernacht te horen dat ze terug naar Ieper moeten. Bij het gehucht Hooge, hebben de Duitse troepen voor het eerst vlammenwerpers ingezet om de krater te heroveren. Twaalf uur later staat Gilbert met zijn mannen terug in Zouave Wood klaar voor de aanval op Hooge. Om 14u45 geeft hij met een fluitsignaal het teken voor de aanval. Hij rent voor zijn mannen uit en probeert de prikkeldraad door te knippen. Hij roept zijn manschappen nog naar voor tot hij plots zelf geraakt wordt in de hals. Zijn ordonnans, soldaat ‘Appy’ Nash, raakt zelf verschillende keren gewond als hij Gilbert probeert te verzorgen. Enkele ogenblikken later wordt Gilbert in het hart getroffen door een kogel. Nash, zelf vijf keer gewond, moet zich samen met de anderen terug trekken.

Dicht bij het 'Cross of Sacrifice' ligt het graf van Luitenant Gilbert Talbot die sneuvelde tijdens de gevechten op 't Hooghe op 31 juli 1915 op 23-jarige leeftijd. Gilbert was de broer van Neville Talbot, stichter van Talbot House te Poperinge. Deze bijzondere populaire gelegenheid werd trouwens naar Gilbert genoemd.
Verwante items
Gerelateerde links
Gerelateerde personen