CWGC neemt deel aan Youca Action Day
20 oktober 2021 - Ieper - Bron: CWGC
IEPER – De Commonwealth War Graves Commission neemt op 21 oktober 2021 opnieuw deel aan Youca Action Day door verschillende vacatures in haar tuin- en bouwafdeling open te stellen. Het project ImpACT van KIYO ngo, waar het verdiende geld van de Vlaamse jongeren terecht komt, werkt gericht aan projecten die strijden voor gelijke kansen en non-discriminatie. Dat ook de CWGC-gelijkheid en inclusiviteit hoog in het vaandel draagt, staat buiten kijf. De organisatie voorziet bijvoorbeeld rondleidingen aangepast voor blinden en slechtziende bezoekers, en werkt ook samen met maatwerkbedrijven Westlandia en de Waak voor het onderhoud van haar begraafplaatsen. 
 
Vier studenten van het VTI en College in Ieper worden ondergedompeld in het vakmanschap achter de schermen van de Commonwealth begraafplaatsen en monumenten. Naast het steunen van het project ImpACT, zullen ze de belangrijke herdenkingsmissie van de CWGC leren kennen en haar unieke vakmanschap proberen op Tyne Cot Cemetery in Passendale. Een student gaat op stap met CWGC Assistant Supervisor Surveyor Ludwig Leupe en gaat mee op inspectieronde om de staat van de begraafplaatsen en monumenten te onderzoeken. Steenkapper Jody Lamerand neemt een leerling mee in de wereld van het steenkappen en restauratietechnieken. Nog twee leerlingen werken mee in het tuinbouwteam en ontdekken het reilen en zeilen van de CWGC-hovenier. 
 
De CWGC denkt in haar interne en externe werking na over hoe ze gelijkheid en inclusiviteit kan bevorderen. Door samen te werken met lokale maatwerkbedrijven Westlandia uit Ieper en Waak uit Kuurne, creëert de organisatie duurzaam en werkbaar werk voor haar vaste tuinmannen, en voor personen met een fysieke of mentale beperking uit de streek. In haar publiekswerking integreerde ze inclusieve rondleidingen voor personen met een visuele beperking, om ook hen een indrukwekkende bezoekerservaring aan te bieden op haar begraafplaatsen. 
 
Ann De Coster, Human Resources Advisor CWGC te Ieper, zegt: “De jongeren die in het kader van Youca Action Day meewerken bij de CWGC, zullen naast het goede doel ook het belangrijke werk leren kennen die de Commonwealth War Graves Commission doet in het behoud van het oorlogserfgoed en het herdenken van de slachtoffers die het leven lieten in de Ieperboog tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een betekenisvolle dag wordt het dus zeker!”