• CHAVASSE, Captain, NOEL GODFREY, V C and bar, M C, Royal Army Medical Corps attd. 1/10th Bn. The King's (Liverpool Regiment). 4th August 1917. Age 32.
Praktische info
Naam
CHAVASSE
Voornaam
NOEL GODFREY
Geboortedatum
09/11/1884
Datum van overlijden
04/08/1917
Titel
Captain VC and bar MC
Extra informatie
CHAVASSE, Captain, NOEL GODFREY, V C and bar, M C, Royal Army Medical Corps attd. 1/10th Bn. The King's (Liverpool Regiment). 4th August 1917. Age 32. Son of The Right Rev. The Lord Bishop of Liverpool, of The Palace, 19, Abercromby Square, Liverpool. His brother, Aidan also fell. Brandhoek New Military Cemetery III. B. 15.

Noel Chavasse (Royal Army Medical Corps) raakte ernstig gewond aan het hoofd in de vroege morgen van 31 juli 1917 toen hij een gewonde binnenbracht. Ondanks deze wonde bleef hij doorgaan met het verzorgen van andere gewonden in een versterkte schuilplaats die op de vijand veroverd was in de omgeving van het Wieltje. Geregeld trok hij met brancadiers de vuurlijn in op zoek naar gewonden in het niemandsland. Hij redde persoonlijk meerdere zwaargewonden tijdens de twee volgende dagen. Tijdens de ochtend van 2 augustus sloeg een granaat in op zijn hulppost. Met vreselijke verwondingen werd hij overgebracht naar het veldhospitaal op de Brandhoek (Vlamertinge) waar hij stierf op 4 augustus.

Hij is de enige persoon die een tweede Victoria Cross (VC and bar) ontving tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij ligt begraven op Brandhoek New Military Cemetery in blok III Rij B Graf 15. Enkele rijen verder ligt zijn helper Rudd die zes dagen later stierf door de verwondingen opgelopen door dezelfde granaat die Chavasse het leven benam.

Vertaling uit "The London Gazette" : "Voor uiterst schitterende blijken van moed en toewijding. Tijdens een aanval verzorgde Capt. Chavasse de hele dag de gewonden, onder hevig vuur en dikwijls in het zicht van de vijand. Tijdens de hele nacht ging hij gewonden zoeken vóór de vijandelijke lijnen. De volgende dag nam hij een brancardier mee en droeg, onder hevig artillerievuur, een zeer dringend geval 500 yards in veiligheid: hijzelf werd gewond op de terugweg. Diezelfde nacht nog, redde hij samen met twintig vrijwilligers, 3 gewonde mannen vanuit een bomtrechter, slechts 36 yards van de vijandelijke loopgraven verwijderd. Daarbij begroef hij twee officieren en verzamelde vele identiteitplaatjes. Alles samen redde hij het leven van ongeveer 20 gewonden, onafgezien van de gewonden die door zijn handen passeerden."

"Voor uiterst schitterende blijken van moed en toewijding, wanneer in actie. Alhoewel zwaar gewond tijdens een vroegere actie, toen hij soldaten naar de hulppost droeg, weigerde hij zijn post te verlaten. Gedurende twee dagen zette hij niet alleen zijn hulpverlening verder, maar ging daarbij verscheidene keren, onder hevig vuur, op zoek naar gewonden die buiten de linies lagen om ze te verzorgen en bij te staan. Tijdens deze zoektochten, hielp hij met het dragen van zwaargewonden over zwaar en moeilijk terrein, ondanks het feit dat hij bijna geen voedsel tot zich nam en verzwakt was door zijn eigen verwondingen. Met zijn uitzonderlijke energie en bezielend voorbeeld was hij behulpzaam bij het redden van vele gewonden die anders zeker zouden zijn omgekomen in de slechte weersomstandigheden. Deze toegewijde en moedige officier bezweek later aan de gevolgen van zijn verwondingen."
Verwante items
Gerelateerde links